«Καβάλησε» τα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας στην Ελλάδα, όπως διαφαινόταν από τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα για σήμερα Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται στα 210,77 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,22% σε σχέση με χθες (179,80 ευρώ/MWh), με τη χαμηλότερη στα 152,24 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 272,81 ευρώ/MWh.

Έτσι η χώρα μας έχει για σήμερα μια από τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, στη χονδρεμπορική αγορά, με άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με 168 ευρώ/MWh και 171 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Μία από τις αιτίες για αυτή την τελευταία ανοδική κούρσα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι και το γεγονός ότι στο ενεργειακό μίγμα την πρωτιά πήραν και πάλι οι εισαγωγές, με τις ΑΠΕ να σημειώνουν μεγάλη υποχώρηση. Έτσι για σήμερα οι εισαγωγές συμμετέχουν με 33,46%, ακολουθεί το φυσικό αέριο με 24,21%, οι ΑΠΕ βρίσκονται στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 13,90% (και 15,15% μαζί με της Κρήτης), τα υδροηλεκτρικά βρίσκονται σε αρκετά υψηλό επίπεδο με 13,42% και τη λίστα κλείνει ο λιγνίτης με 11,59%.

Σε πτώση το αέριο στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Χθες στο σημείο αναφοράς του TTF το φυσικό αέριο έκλεισε στα 54,4 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά 4%, ενώ τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισαν στα 54,62 ευρώ/MWh και του Απριλίου στα 55,5 ευρώ/MWh.

Είναι σαφές βέβαια ότι αυτό το επίπεδο τιμών διατηρείται όσο οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης παραμένουν σχετικά ευνοϊκές, με μεγαλύτερες για την εποχή θερμοκρασίες. Μια απότομη επιδείνωση διαρκείας ωστόσο είναι αρκετή για να αυξήσει τη ζήτηση και να οδηγήσει και πάλι τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα πάνω.

Πάντως, όπως αναφέρει το Bloomberg, oι τιμές υποχώρησαν παρόλο που η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης και το πρόσφατο κρύο σε κάποιες περιοχές αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση.

Το παράλληλο στοίχημα βέβαια έχει να κάνει με τη συνέχιση των φορτίων LNG προς την Ευρώπη, που σαφώς εξισορροπούν τη ζήτηση και τις τιμές, διατηρώντας τα αποθέματα σε υψηλό επίπεδο. Και τούτο καθώς μεγάλες αγορές στην Ασία αρχίζουν και πάλι να μπαίνουν στο κάδρο του ανταγωνισμού, με πρώτη την Κίνα, η οποία κάνει βήματα ανοίγματος της οικονομίας της μετά τα πρόσφατα lockdown λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε ακόμη

Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πειραιά με Προεδρικό Διάταγμα (pic)

Στη Διυπουργική για τις Στρατηγικές Επενδύσεις κρίνεται το FSRU της «Διώρυγα GAS»

Μυτιληναίος: Στόχος για 1 δισ. λειτουργική κερδοφορία το 2023