Τη σκυτάλη από τη Σύνοδο Κορυφής παίρνει αύριο το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξειδικεύσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση μεταξύ των ηγετών των 27 κρατών –μελών.

Η νέα ευρωπαϊκή συνάντηση συμπίπτει με την σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο συναλλαγών του TTF που σήμερα κάνει νέα βουτιά κατά 10% για τις παραδόσεις Νοεμβρίου, στα επίπεδα των 100 ευρώ η μεγαβατώρα, ως αποτέλεσμα της χαμηλής ζήτησης και του φθινοπωρινού καλοκαιριού με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Στη Σύνοδο των Υπουργών θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Βερολίνο για να παραστεί  σε συνάντηση με ομολόγους του από τα Δυτικά Βαλκάνια. Το ενεργειακό θα βρεθεί και τις επόμενες μέρες στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος καθώς την προσεχή Τετάρτη φτάνει στην Αθήνα και ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς, μία ευρωπαϊκή προσωπικότητα με μεγάλο ειδικό βάρος στις κρίσιμες αποφάσεις της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.

Η Σύνοδος Κορυφής μεταφέρει πλέον το κύριο βάρος της ευθύνης για μια ουσιαστική συμφωνία στους υπουργούς ενέργειας, για λύσεις όμως που δεν είναι ορατές για τον επόμενο χειμώνα.  Η αρχή θα γίνει στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα κληθεί να συζητήσει μεταξύ άλλων θεμάτων και την επέκταση της μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% που έχει αποφασίσει η ΕΕ σε εθελοντική βάση και περιλαμβάνεται στο τελευταίο προσχέδιο του κανονισμού.

Η Κομισιόν εξετάζει την επιμήκυνση του χρόνου για εξοικονόμηση καυσίμου και πέραν του Μαρτίου του 2023 με αύξηση του στόχου, αφενός γιατί οι συνθήκες εισαγωγής αερίου από την Gazprom ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί το επόμενο διάστημα επί του δυσμενέστερο. Αφετέρου γιατί οι αποθήκες του καυσίμου κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο θα χρειαστεί να αναπληρώσουν το 90% της χωρητικότητας σε αντίθεση με το 80% για αυτόν τον χειμώνα. Εφόσον διαπιστωθούν αποκλείσεις, η ΕΕ θα βρίσκεται σε επιφυλακή ώστε να ενεργοποιήσει την Κατάσταση Συναγερμού προκειμένου οι στόχοι αυτοί να γίνουν δεσμευτικοί.

Για τους ίδιους λόγους από τις προτεινόμενες λύσεις δεν απουσιάζει ακόμη και το «ψαλίδι» στην κατανάλωση προστατευόμενων καταναλωτών δηλαδή νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, σε βαθμό όμως που δεν θα περιορίζει την κάλυψη των βασικών τους αναγκών σε καύσιμο. Εξαιρούνται οι ευάλωτοι καταναλωτές, που δεν έχουν περιθώριο να μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Στα υπόλοιπα ανοικτά ζητήματα που θα χρειαστεί να επεκταθούν οι διαβουλεύσεις ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος είναι και το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η ΕΕ επιμένει ότι ο καθορισμός ανώτατης τιμής αποτελεί μια έσχατη επιλογή που θα εφαρμοστεί εφόσον εξαντληθούν άλλα μέτρα. Την ίδια στιγμή προωθούνται οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και αυτές είναι ένας νέος δείκτης που θα ανταγωνιστεί το ολλανδικό TTF αλλά και το πλαφόν στις ενδοημερήσιες συναλλαγές παραγώγων ρεύματος και φυσικού αερίου σε περιόδους έντονων διακυμάνσεων.

Η προώθηση κοινών αγορών αερίου και η εφαρμογή κανόνων αλληλεγγύης μνημονεύονται ξανά από το προσχέδιο της Κομισιόν. Αποτελούν όμως δύο παραμέτρους που αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα δεδομένης της δυσκολίας αλλά και της απροθυμίας των κρατών να τις τηρήσουν.

Διαβάστε ακόμα:

Ενα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό γραφείο του Λονδίνου στην Αθήνα

Τι κάνει ένας δισεκατομμυριούχος όταν… συνταξιοδοτηθεί; Μια μέρα με τον Τζεφ Μπέζος

ΔΕΗ: «Πράσινο» από το ΥΠΕΝ για την «επόμενη μέρα» των ΑΗΣ Λαυρίου και Αμυνταίου