Με διψήφιο ποσοστό ετήσιας ανόδου όσον αφορά την πορεία των τιμών πώλησης αγγίζοντας το +11% και ηπιότερη, μονοψήφια άνοδο στα ενοίκια, λίγο πάνω από το 7% «έκλεισε» το 2023 για την εγχώρια αγορά κατοικίας, με τους ιδιοκτήτες να εξακολουθούν να θέτουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών τους.

Τα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο του 2023 προκύπτουν από τα δεδομένα που επεξεργάζεται το δίκτυο του Spitogatos (www.spitogatos.gr), της γνωστής ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από 3 εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες που βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες το μήνα.

Oπως προκύπτει, τα σκήπτρα της αγοράς ως προς την άνοδο για την περιοχή της Αττικής κρατά ο Πειραιάς με ένα εντυπωσιακό +25,6% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 στις τιμές πώλησης στα προάστια και +23,2% στο δήμο, ποσοστά που αποτυπώνουν και τις προοπτικές σε συνέχεια των συνεχιζόμενων επενδύσεων και υποδομών στο λιμάνι, εκεί όπου οι τιμές έως το πρόσφατο παρελθόν είχαν διατηρηθεί χαμηλά.

Πανελλαδικά και όσον αφορά τη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), για τα σπίτια προς πώληση, αυτή, ήταν υψηλότερη στα νότια προάστια της Αθήνας, με 3.636 ευρώ ανά τ.μ. και χαμηλότερη στην Καστοριά με 588 ευρώ ανά τ.μ.. Η μεγαλύτερη αύξηση σε αυτό το τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καταγράφηκε στην Ευρυτανία με +34%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση στην Καστοριά με -15,4%.

Οι τιμές σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

Έστω κι αν οι μεσίτες έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν σχετική κόπωση στη ζήτηση από το ευρύ κοινό– ειδικά για τα ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών- οι αξίες στις αγγελίες παραμένουν σταθερά σε ανοδική τροχιά και το δ’ τρίμηνο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πιο αναλυτικά ως προς τις τιμές πώλησης όπως αυτές αποτυπώνονται στις αγγελίες των ιδιοκτητών, στο κέντρο της Αθήνας η μέση τιμή έχει σκαρφαλώσει πλέον πάνω από τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ., φτάνοντας για την ακρίβεια τα 2.037 ευρώ ανά τ.μ. με μία αύξηση, σε ετήσια βάση, κατά 14,8%, ενώ σαφώς πιο φθηνά, αν και με μεγάλη άνοδο στο κλείσιμο της χρονιάς (+18,7%) είναι τα δυτικά προάστια με μία μέση τιμή στα 1.875 ευρώ ανά τ.μ..

Τόσο τα δυτικά όσο και ο Πειραιάς, ο οποίος πλέον, με μία μέση τιμή στα 2.174 ευρώ στο δ’ τρίμηνο έχει ξεπεράσει ως προς τη μέση τιμή το κέντρο της Αθήνας, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο από το δεύτερο μισό του 2023 των ξένων ενδιαφερομένων αγοραστών της “Golden Visa” για τις αγορές ακινήτων από επενδυτές τρίτων χωρών. Κι αυτό γιατί σε αυτές τις περιοχές το όριο για τη χορήγηση αδειών διαμονής έχει παραμείνει στις 250.000 ευρώ σε σχέση π.χ. με το κέντρο, τα βόρεια και τα νότια όπου το όριο έχει ανέβει στις 500.000 ευρώ.

Στα πιο ακριβά νότια προάστια, η άνοδος που καταγράφεται σε ετήσια βάση, είναι στο +11,5%, με μία μέση τιμή στα 3.636 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στα βόρεια η αύξηση είναι στο 8,4% με τη μέση τιμή στα 2.950 ευρώ ανά τ.μ..

Υψηλοί ρυθμοί ανόδου, πάνω από 17% καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη τόσο στο δήμο όσο και περιφερειακά, με τη μέση τιμή τώρα είναι στα 2.206 ευρώ ανά τ.μ. και στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα.

Από τα στοιχεία των αγγελιών πανελλαδικά προκύπτει ότι είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις ανά την Ελλάδα με πτώση στο δ’ τρίμηνο, σε σχέση με πέρυσι: Ειδικότερα, πτώση σημειώνεται στη μέση τιμή στη Βοιωτία με 1.250 ευρώ ανά τ.μ. (-11,4%), στο νομό Καρδίτσας με -10,8% και μία μέση τιμή στα 615 ευρώ ανά τ.μ. στην Καστοριά με την υψηλότερη πτώση, όπως προαναφέρθηκε στο -15,4% και μέση τιμή μόλις στα 588 ευρώ ανά τ.μ., στην Κοζάνη με -2,1% και μέση τιμή στα 639 ευρώ και οριακή πτώση, κάτω του 1%, σε Λέσβο και Πέλλα.

Οι τιμές ενοικίασης

Σε σχέση με τις ενοικιάσεις κατοικιών η υψηλότερη μέση τιμή στην Αθήνα με 12 ευρώ ανά τ.μ. παρατηρείται στα νότια προάστια, έχοντας σημειώσει αύξηση κατά 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 έναντι του δ’ τριμήνου του 2022. Ακολουθούν τα βόρεια προάστια με 10,77 ευρώ ανά τ.μ. (+7,7%), ενώ στα 10 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή στο κέντρο της πόλης.

Στον Πειραιά, οι τιμές των ενοικίων φαίνεται ότι ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς των τιμών πώλησης, με τα ενοίκια στο στο δήμο να καταγράφουν την υψηλότερη αύξηση στην Αττική στο +17,4% με μία μέση τιμή στα 9,6 ευρώ ανά τ.μ..

Χαμηλότερη, στο +9,7% είναι η άνοδος στα προάστια του λιμανιού που αποτελούν παρεμπιπτόντως και την οικονομικότερη επιλογή σε όλη την Αττική με μία μέση τιμή στα 7,83 ευρώ ανά τ.μ.. Ακολουθούν με λίγο πάνω από τα 8 ευρώ ανά τ.μ. τα δυτικά και τα ανατολικά προάστια.

Στη Θεσσαλονίκη, στον δήμο οι τιμές είναι κατά μέσο όρο στα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. με ένα +10,7%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η άνοδος περιφερειακά με +13,4%.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

Μαξίμου: Ο πρώτος πρωινός καφές του χρόνου με «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις

Μύκονος: Νέο «σφυροκόπημα» για ιδιοκτησίες της οικογένειας Πατρώνη στο Φανάρι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ