Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκαν για πέμπτη ημέρα, καθώς οι θερμοκρασίες προβλέπεται να παραμείνουν ήπιες το νέο έτος, ενώ οι προμήθειες παραμένουν άφθονες. Παράλληλα, και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας υποχωρούν στις περισσότερες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχώρησαν έως και 7%, αφού έκλεισαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς ο ήπιος καιρός περιορίζει τη ζήτηση για φυσικό αέριο. Επίσης, η βιομηχανική κατανάλωση, που έχει ήδη περιοριστεί από τις υψηλές τιμές νωρίτερα μέσα στο έτος, συνήθως μειώνεται κατά την περίοδο των διακοπών.

Ταυτόχρονα, οι προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου παραμένουν επίσης ισχυρές, με έναν στολίσκο δεξαμενόπλοιων να κατευθύνεται προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, ενώ η Γερμανία ξεκινά τη λειτουργία δύο νέων τερματικών σταθμών.

Η κατάσταση της αγοράς αμβλύνει ορισμένες ανησυχίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία οι τιμές της ενέργειας έπληξαν τις οικονομίες και βοήθησαν να φτάσει ο πληθωρισμός στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

«Χωρίς καμία σημαντική αλλαγή στις ήπιες καιρικές προβλέψεις για το διάλειμμα του τέλους του έτους και τη συνέχιση των ισχυρών εισαγωγών LNG, οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν υπό πτωτική πίεση», αναφέρει η EnergyScan, η πλατφόρμα ανάλυσης της Engie SA σε σημείωμά της.

Ωστόσο, οι έμποροι παρακολουθούν την αγορά για τυχόν σημάδια μετατόπισης των ροών φυσικού αερίου καθώς η διαφορά στις τιμές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας παραμένει περιορισμένη. Επί του παρόντος, οι εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ θα θεωρήσουν εξίσου κερδοφόρο να πουλήσουν στις δύο περιοχές τον Φεβρουάριο, ενώ είναι πιο κερδοφόροι στην Ευρώπη για τον Μάρτιο, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Οι τιμές στην Ευρώπη

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς του TTF έκλεισε χθες στα 92,2 ευρώ/MWh σημειώνοντας πτώση κατά 5,7%, με τα συμβόλαια Φεβρουαρίου 2023 στα 93,87 ευρώ/MWh και του Μαρτίου 2023 στα 94,88 ευρώ/MWh.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η πτώση κάτω από τα 80 ευρώ, σύμφωνα με την EnergyScan.

«Η πίεση που αντιμετώπισε η Ευρώπη πριν από δύο εβδομάδες με τις χαμηλές θερμοκρασίες φαίνεται να έχει περάσει και ο κίνδυνος απομακρύνεται από τις βραχυπρόθεσμες τιμές», αναφέρουν σε σημείωμα αναλυτές της SEFE Energy Ltd.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μειώθηκαν μαζί με το κόστος του φυσικού αερίου. Στη Γερμανία η τιμή μειώθηκε έως και 5,3% στα 254 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.

Στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 239,75 ευρώ/MWh σημειώνοντας πτώση κατά 9,84% σε σχέση με χθες, με τη χαμηλότερη στα 154,56 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 351 ευρώ/MWh. Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, την πρώτη θέση κατέχει το φυσικό αέριο με 34,87%, ακολουθούν οι εισαγωγές με 30,24% και στη συνέχεια ο λιγνίτης με 14,88%, οι ΑΠΕ με 13,60% (13,90% μαζί με της Κρήτης) και τα υδροηλεκτρικά με 2,7%.

Διαβάστε ακόμη:

QuadrigaCX: Τα bitcoin που γύρισαν από τον Άδη – Το «χαμένο» password και τα κλεμμένα $215 εκατ.

Ταμειακά διαθέσιμα 7 δισ. σε 3 μήνες «εξαέρωσαν» το φυσικό αέριο και η ακρίβεια

Τα σενάρια για τη Eurobank, τα σχέδια Χόλτερμαν, το fast track της Intrakat και η έκτακτη ανάγκη της Κηφισιάς