Καύσιμο ελκυστικό για την εγχώρια βιομηχανία και τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής ξαναγίνεται το φυσικό αέριο, γεγονός που έχει αυξήσει πάνω από 30% την κατανάλωση το πρώτο δίμηνο του 2024 έναντι του αντίστοιχου διμήνου πέρσι.

Αιτία είναι η ραγδαία υποχώρηση της τιμής σε σχέση με τα επίπεδα προ της ενεργειακής κρίσης που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των μεγάλων καταναλωτών στο φυσικό αέριο, το οποίο είχαν εγκαταλείψει το προηγούμενο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της βιομηχανίας στην κατανάλωση φυσικού αερίου από 5% το προηγούμενο διάστημα, το δίμηνο του 2024 ανέβηκε στο 15%.

Ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι η επέλαση του ρωσικού αερίου στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση του Green Tank με επικεφαλής τον κ. Νίκο Μάντζαρη, η αύξηση έφτασε κοντά στο 30% το εννιάμηνο 2023-2024 (Ιούνιος ‘23–Φεβρουάριος ‘24) έναντι του αντίστοιχου προηγούμενο διαστήματος (Ιούνιος ’21 με Φεβρουάριο ’22) πριν την έναρξη του πολέμου.  Μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου το ρωσικό αέριο έχει καλύψει το 50% των συνολικών εισαγωγών αερίου και ήταν πέντε φορές πάνω από το Φεβρουάριο του 2023.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατρακύλησε στην 23η θέση στην ΕΕ-27 ως προς τον εθελοντικό στόχο μείωσης (-15%), απέχοντας 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο.

O μήνας Φεβρουάριος

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο του 2024, η συνολική εγχώρια κατανάλωση αερίου (4.88 TWh), ξεπέρασε την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κατά 13.2%. Ωστόσο, παρέμεινε η δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση της εξαετίας 2019-2024 για τον ίδιο μήνα.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες τιμές σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο προήλθε από τη βιομηχανία (242%). Η βιομηχανική χρήση του αερίου ήταν η τρίτη μεγαλύτερη της εξαετίας (2019-2024) για τον μήνα Φεβρουάριο ― και παραπάνω από τριπλάσια από τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Ακολούθησε σε αύξηση 14,6% ο ηλεκτρισμός με 2.62 ΤWh. Αντίθετα, η χρήση αερίου στα δίκτυα μειώθηκε κατά 17.8%, καταγράφοντας τη χαμηλότερη χρήση της εξαετίας.

Οι εισαγωγές το 2024

Σχετικά με τις εισαγωγές αερίου από τις τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας, τον Φεβρουάριο 2024,  από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream και την πύλη Σιδηροκάστρου (2.43 ΤWh) ήταν οι δεύτερες υψηλότερες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον Turkstream έφτασε σχεδόν το 50% ενώ ήταν πενταπλάσιες σε σχέση με τις εισαγωγές τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε αντίθεση με την πύλη του Σιδηρόκαστρου, στην πύλη της Αγίας Τριάδας η μηνιαία ροή υγροποιημένου ορυκτού αερίου (LNG) τον Φεβρουάριο 2024 μειώθηκε κατά 53.5% και κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση με μερίδιο 32.1%.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε το αέριο από τον ΤΑΡ μέσω Νέας Μεσημβρίας με μερίδιο 18.5%, για το οποίο καταγράφηκε αύξηση 31.7% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2023. Οι εισαγωγές από την τέταρτη πύλη εισόδου τους Κήπους στην Τουρκία ήταν μηδενικές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

H ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου από τον Turkstream ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αποτυπώθηκε και στη μείωση του ρωσικού αερίου από τον αγωγό κατά 86.2% την περίοδο του υποχρεωτικού στόχου μείωσης (Αύγουστος 2022 ― Μάρτιος 2023) σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Για πρώτη φορά ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG εισήχθη στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες δηλαδή μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι και τα μισά του 2023, πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εξαιρουμένου του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας.

Τον Ιούνιο του 2023, ήταν ο πρώτος μήνας που το ρωσικό αέριο έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ενώ δεύτερη ήταν το LNG από όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Μάλιστα, αυτό συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2024.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Το ημιτελές hotel στην Κύθνο και το εμπορικό κέντρο στην Αργυρούπολη (pics)

London Institute for Healthcare Engineering: Προσκλητήριο για συνέργειες με ελληνικές εταιρείες (pics)

Eurogroup: 6 μήνες «φωτιά» για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ