Προβληματισμό για τον αριθμό των βιομηχανιών που ζητούν να εξαιρεθούν από την μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου εκφράζουν εκπρόσωποι του κλάδου.

Όπως έχει γίνει γνωστό στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν υποβάλλει σχετικά αιτήματα  103 βιομηχανίες, αριθμός πολύ μεγάλος που οδήγησε την ΡΑΕ στην κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων σε οκτώ γκρουπ. Οι βιομηχανίες αυτές επικαλούμενες τους δικούς τους λόγους ζητούν να μην σταματήσουν τη λειτουργία τους σε περίπτωση έκτακτων συνθηκών που απαιτήσουν ψαλίδι στην ζήτηση φυσικού αερίου. Μάλιστα η ΡΑΕ εδώ και λίγες μέρες έχει θέσει σε διαβούλευση τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι λίστες με τις σημαντικές βιομηχανίες που πρόκειται να εξαιρεθούν από τις περικοπές κατανάλωσης. 

Η οριστικοποίηση της λίστας αυτής, με τον καθορισμό των κριτηρίων που έχει θέσει η ΡΑΕ,  κρίνεται απαραίτητη για την εφαρμογή του αναθεωρημένου Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης που δημιούργησε ο ΔΕΣΦΑ και ενέκρινε ο ρυθμιστής.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, από τα κριτήρια αυτά απουσιάζουν δύο παράμετροι που κρίνονται πολύ σημαντικές από τη βιομηχανία. Ο ένας έχει να κάνει με τη δραστηριότητα και αν αυτή απευθύνεται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Υπάρχουν βιομηχανίες που μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους εξάγεται και επομένως τα προϊόντα ή υπηρεσίες τους, αν δεν παραχθούν δεν διαταράσσουν σημαντικούς τομείς στην εγχώρια αγορά αλλά και στη διεθνή, στοιχείο που δεν έχει υπολογιστεί. Το δεύτερο σημείο που φαίνεται να έχει παραλείψει ο κανονισμός είναι ο βαθμός επίδρασης των βιομηχανικών που κατεβάζουν την παραγωγή τους σε θέσεις εργασίας και απασχόλησης.

Η διαβούλευση της ΡΑΕ έληξε στις 5 Δεκεμβρίου αλλά οι παρατηρήσεις της αγοράς δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημα γνωστές.

Διαβάστε ακόμη:

Domes Resorts: Φέρνει στην Κέρκυρα το πρώτο «Domes Maison» σε ένα διατηρητέο του 1903 (pics)

Η «φλέβα χρυσού» της πληροφορικής: Το ανεκτέλεστο εκατοντάδων εκατ. και τα νέα έργα (pics)

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Παράθυρο» (ηλεκτρονικό) για να μπουν περισσότεροι σε ρύθμιση