Ένα περιβάλλον ευνοϊκών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν από αρχές χρόνου που θα σταματήσει η εφαρμογή των έκτακτων  μέτρων της ενεργειακής κρίσης, αναζητά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η επιστροφή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων, δημιουργούν μια εντελώς νέα συνθήκη στην αγορά και διαμορφώνουν νέους κανόνες, με την ΔΕΗ να έχει τον κύριο λόγο, εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα ραντεβού της διοίκησης της Επιχείρησης και του υπουργού κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη στην προσπάθεια μιας ομαλούς μετάβασης. Χθες το κατώφλι του ΥΠΕΝ πέρασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης και ο αναπληρωτής  διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Καρακούσης. Στη σύσκεψη με τον κ. Σκυλακάκη συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η συγκράτηση των τιμολογίων σε μια περίοδο άλλωστε που λήγουν και πολλά συμβόλαια σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ αλλά και διεύρυνσης του κοινωνικού τιμολογίου, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό και καταναλωτές με μεγαλύτερα εισοδήματα.

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για την μετά κρίση εποχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έδωσε την περασμένη Κυριακή στην ΔΕΘ και ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για τιμολόγια ρεύματος που θα έχουν τα χαρακτηριστικά του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα, οι ενισχύσεις θα δίνονται με εισοδηματικά ή ακόμη και γεωγραφικά κριτήρια, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα και για την δημιουργία μιας νέας κατηγορίας κοινωνικού τιμολογίου. Η άσκηση στο υπουργείο έχει ξεκινήσει προ πολλού και εντατικοποιείται ώστε να οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός ακόμη και εντός του μήνα.

Η σύσκεψη στην ΡΑΑΕΥ

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιχειρεί να εξομαλύνει τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της λιανικής και δυσχεραίνουν τόσο οι συχνές μετακινήσεις καταναλωτών όσο και οι τακτικές των μπαταχτζήδων. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην ΡΑΑΕΥ με εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας προκειμένου να τροποποιηθεί ο κώδικας προμήθειας σε άρθρα που συνδέονται με τον ενεργειακό τουρισμό και την καθολική υπηρεσία που φιλοξενεί όσους έχουν πάψει να εκπροσωπούνται από τους προμηθευτές τους.
Οι προμηθευτές ενέργειας έχουν κρούσει από καιρό το καμπανάκι καθώς οι κακοπληρωτές αποτελούν μία μεγάλη πληγή για το retail που έχει δημιουργήσει χρέη άνω από μισό δισεκατομμύριο.
Ο κ. Σκυλακάκης, έχει αναδείξει το θέμα  ως μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του υπουργείου και έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ γνωμάτευση για την τροποποίηση του σχετικού άρθρου του κώδικα έως την 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου. Το μεγάλο ζητούμενο είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις εντολής αποκοπής του καταναλωτή που έχει αλλάξει πάροχο και έχει αφήσει ανεξόφλητες οφειλές στον προηγούμενο και ο τρόπος που αυτό μπορεί να γίνει. 

Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς πώς θα γίνεται η επισήμανση των κακοπληρωτών από τον προηγούμενο πάροχο στην πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, στην οποία σήμερα οι προμηθευτές μπορούν να ανεβάζουν στοιχεία και να δίνουν εντολές αποκοπής μόνο για τους υφιστάμενους πελάτες τους.
Οι προμηθευτές κλήθηκαν από τη ΡΑΕΕΥ να υποβάλλουν προτάσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και να ακολουθήσει στη συνέχεια στις αρχές Οκτωβρίου η διαβούλευση καθώς πρέπει να προλάβει τις προθεσμίες που έχει θέσει το υπουργείο για οριστική γνωμάτευση μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.
Με την ολοκλήρωση της εισήγησης για την τροποποίηση του άρθρου 42 η ΡΑΑΕΥ, θα προχωρήσει σε γνωμάτευση για την τροποποίηση του συνόλου του Κώδικα Προμήθειας το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Παράλληλα, η αρμόδια Αρχή οριστικοποιεί αυτό το διάστημα το πλαίσιο τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου με την επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα. Η ΡΑΑΕΥ, θα επαναφέρει το σχέδιο που έβγαλε σε διαβούλευση το καλοκαίρι με κάποιες συμπληρωματικές αποφάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπουν υποχρεωτική σήμανση των διαφόρων κατηγοριών τιμολογίων.

Η “σήμανση διαφάνειας” όπως αποκαλείται θα δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν εύκολα ανάλογα με το χρώμα σε ποια κατηγορία ανήκει το συμβόλαιο που τους προτείνουν οι προμηθευτές τους, αν δηλαδή θα είναι σταθερό ή μεταβαλλόμενο. Οι πάροχοι θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου να προγνωστοποιήσουν στους πελάτες τους τις νέες συμβάσεις που θα ισχύσουν από τις αρχές του 2024.

Το αρχικό κείμενο που έθεσε η ΡΑΑΕ για δημόσια διαβούλευση προέβλεπε τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων: Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης, Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα (ex ante) και Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (ex post) και Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης.

Διαβάστε ακόμη

Ο πόλεμος των τρολ, η Εφη και ο Stefanos, το ντέρμπι Cosmote-Nova, η μάχη στα νερά και τα ακίνητα στην Κύπρο

Π. Γεωργιόπουλος: Πώς η ΝΟVA έγινε ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πάροχος σε κινητή και τηλεόραση

Ιωάννης Γιώτης (Γιώτης): Αξιοσημείωτα κέρδη παρά τις πιέσεις για την εταιρεία του προέδρου των Βιομηχάνων Τροφίμων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ