Ραγδαία υποχώρηση παρουσιάζουν τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ως αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Ο λογαριασμός έχει «ξεφουσκώσει» και φτάνει πλέον τα 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν οι επιδοτήσεις του Νοεμβρίου και αντίστοιχα Δεκεμβρίου καθώς μεθαύριο Κυριακή 20 του μήνα, θα ανακοινωθούν από τους παρόχους τα τιμολόγια του επόμενου μήνα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το ποσό που απομένει στο ΤΕΜ αντιστοιχεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του στις επιδοτήσεις που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ για τον προηγούμενο μήνα, επομένως με την καταβολή του το Ταμείο θα αδειάσει. 

Το ΤΕΜ θα χρειαστεί τις ενέσεις του κρατικού προϋπολογισμού για να καλύψει την διαφορά παρά την ενίσχυση της  ρευστότητας που περιμένει ο διαχειριστής (ΔΑΠΕΕΠ) από το λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αλλά και από τους ρύπους. Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι θα χρειαστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να καλύψει τα κενά που αφήνει η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου που οι τιμές των συμβολαίων TTF βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα των 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες που οι τιμές του καυσίμου είχαν εκτιναχτεί, ο μηχανισμός του πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά που εφαρμόστηκε στις αρχές Ιουλίου είχε σημαντική συνεισφορά στον κουμπαρά του ΤΕΜ. Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο ανακτήθηκαν 620 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο περίπου 900 εκατ. ευρώ ενώ από τον Σεπτέμβριο που οι τιμές υποχώρησαν, τα αντίστοιχα ποσά περιορίστηκαν στα 571 εκατ. και μόλις σε 253 εκατ. τον Οκτώβριο. Μέχρι χθες 17 Νοεμβρίου είχαν αντληθεί 93 εκατ. ευρώ κάτι που δείχνει τη «φτωχή» σοδειά για το σύνολο του μήνα.

Ο μηχανισμός της ανάκτησης υπερεσόδων έχει συμβάλλει μέχρι σήμερα στην είσπραξη περίπου 2,5 δις. ευρώ, τα οποία το ΤΕΜ  έχει επιστρέψει στην αγορά μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ανησυχία της κυβέρνησης ότι τα χρήματα από το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν χαμηλές, έχει στρέψει το ΥΠΕΝ στην άντληση υπερκερδών και από την λιανική αγορά ηλεκτρισμού.

«Έχουμε υποχρεώσει,  για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», δήλωσε προχθές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. 

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή έως τις 23 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακτηθεί το 60% της φορολόγησης των έκτακτων κερδών στον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Είναι όμως αβέβαιο αν τα χρήματα αυτά θα εισπραχθούν εντός του έτους, όταν καθυστερούν ακόμη οι πληρωμές από τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι τα έσοδα θα ανακτώνται ανά τρίμηνο, με βάση τον καθορισμό μιας εύλογης τιμής (Εύλογη Μέγιστη Τιμή Λιανικής), η οποία σε μηνιαία βάση θα συγκρίνεται με τις ονομαστικές τιμές των τιμολογίων του κάθε παρόχου (μέση τιμή χρέωσης).

Εφόσον τα κέρδη μιας εταιρείας υπερβούν την εύλογη αυτή τιμή τότε θα ανακτώνται. Αν είναι χαμηλότερα θα γίνεται συμψηφισμός με τον προηγούμενο μήνα  για να ανατροφοδοτήσουν το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Διαβάστε ακόμη:

Capital controls στη Γερμανία; Η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο 

6+1 πρώην δισεκατομμυριούχοι – Επένδυσαν σε cryptos και έμειναν… στον άσσο (pics)

Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin