Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια προετοιμασίας και προστασίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πολλές εξ αυτών, μάλιστα, μελετούν και τις επιπτώσεις τις οποίες θα έχει ο θερμαινόμενος πλανήτης στη βραχυπρόθεσμη ρευστότητά τους, σύμφωνα με έρευνα του Association for Financial Markets in Europe (AFME) και της Oliver Wyman. 

Βάσει των ευρημάτων της πρόσφατης ανάλυσης αυτής, το 87% των τραπεζών έχουν αρχίσει να διεξάγουν τα δικά τους ετήσια κλιματικά stress tests, πολλές φορές βάσει μοντέλων πολύ πιο αυστηρών σε σχέση με αυτά των ρυθμιστών αφού, όπως πιστεύουν, οι προηγούμενες τέτοιου είδους ασκήσεις είχαν υποτιμήσει τους πραγματικούς κινδύνους.

Τα αποτελέσματα των τεστ αυτών υποδεικνύουν πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις τις οποίες θα έχει η κλιματική αλλαγή στην αξία των περιουσιακών τους στοιχείων. Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας έχει διορία μέχρι τον Δεκέμβριο έτσι ώστε να παρουσιάσει την έκθεσή του στους κινδύνους ESG.

Η έκθεση των τραπεζών σε πιστωτικούς κινδύνους είναι και η σημαντικότερη απειλή την οποία αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν αυξημένη έκθεση στην αγορά των υδρογονανθράκων ή στα στεγαστικά δάνεια. Τα ευρήματα της ανάλυσης υπέδειξαν πως αρκετές τράπεζες προσπαθούν να μελετήσουν σενάρια στα οποία η τιμή των υδρογονανθράκων καταρρέει απότομα.

«Αν και αρχικά προσηλώθηκαν στους πιστωτικούς κινδύνους και αυτούς των αγορών, οι τράπεζες τόνισαν πως έχουν επεκτείνει τα σενάρια έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνουν άλλου είδους κινδύνους», τόνισε ο CEO της AFME, Άνταμ Φάρκας, στην ανάλυση η οποία συμπεριλάμβανε 15 τράπεζες με συνολικά assets αξίας 15 τρισεκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τραπεζίτες υπογράμμισαν πως μελετούν τους τομείς τόσο της ρευστότητας των επιχειρήσεων όσο και του ρίσκου το οποίο προκαλεί η αυξομείωση των επιτοκίων, με το 1/3 εκ των τραπεζών να έχουν ήδη συνθέσει τέτοια μοντέλα. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 30% των τραπεζών τόνισαν πως θεωρούν σημαντική τη συνομιλία με τους πελάτες όσον αφορά τη μείωση των κλιματικών κινδύνων αυτή τη στιγμή.

Τα ευρήματα της έρευνας των AFME και Oliver Wyman, παράλληλα, ανέδειξαν το γεγονός πως τα stress tests της ΕΚΤ το 2022 υποτιμούσαν τους πραγματικούς κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα τεστ αυτά ήταν πολύ πιο ήπια απ’ όσο ανέμεναν οι τράπεζες ενώ δεν είχαν αναδειχθεί οι πραγματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

«Αν και τα τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελούν ένα χρήσιμο εφαλτήριο, περαιτέρω οδηγίες όσον αφορά τη διεξαγωγή των εσωτερικών τεστ των τραπεζών θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη σταθερότητα του κλάδου», τόνισαν οι ερευνητές.

Οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές αναμένεται να προσφέρουν νέες κατευθυντήριες όσον αφορά τους τρόπους με τους οποίους οι κίνδυνοι ESG θα μπορούσαν να υπολογιστούν στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Αναλυτές της Bank for International Settlements τόνισαν στις αρχές του 2023 πως οι ρυθμιστές του τομέα της χρηματοπιστωτικής δεν έχουν αρκετά διαθέσιμα εργαλεία για να περιορίσουν την επίδραση την οποία θα έχει η κλιματική αλλαγή στον κλάδο. 

Διαβάστε ακόμα

Morgan Stanley: Γιατί παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές (γραφήματα)

Κιγιοσάκι: Μπάφετ και Μπέρι ετοιμάζονται για το επόμενο κραχ στις αγορές

Ισπανία: Η υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανθίνα Αρμεγκόλ πρόεδρος της βουλής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ