H γενική γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα την Πράσινη Ανάπτυξη, ανακοίνωσε παράταση έξι μηνών για την υποβολή δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση του β’ κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και κτηρίων.

Η κυρία Σδούκου επεσήμανε ότι στόχος του προγράμματος είναι να πέσει στην αγορά 1 δισ. και να ενταχθούν 50.000 κατοικίες και όσο γίνεται περισσότεροι ωφελούμενοι.

Τι αλλάζει στο «Εξοικονομώ»

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, οι βασικοί άξονες αλλά και οι αλλαγές στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα είναι οι εξής:

α) Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις.

β) Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα.

γ) Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Κοινωνικά και ενεργειακά κριτήρια

Τα κριτήρια θα είναι ενεργειακά και κοινωνικά (μακροχρόνια άνεργοι, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκές οικογένειες). Θα λαμβάνονται υπόψη: αυξημένη εξοικονόμηση ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής και εισόδημα.

Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου

Επιπλέον, θα είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου που αιτείται επιδότηση. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, «για πρώτη φορά στο πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

Αναδιαρθρώνονται οι «κόφτες» με στόχο να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες.

Ο διαμερισμός των πόρων θα γίνει ανά νομό και όχι ανά περιφέρεια και θα ληφθούν υπόψιν οι βαθμοημέρες που θα αποτελέσουν κριτήριο για την επιλογή των αιτήσεων.

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σχολιάζοντας συνολικά την επιτυχία και των τριών προγραμμάτων «Εξοικονομώ» που έχουν προηγηθεί, η κ. Σδούκου σημείωσε ότι το «Εξοικονομώ» θεωρείται το πιο επιτυχημένο και δημοφιλέστερο πρόγραμμα του κλάδου της ενέργειας.

Με τις συνολικές παρεμβάσεις των τριών προγραμμάτων το ποσό που έχει δοθεί συνολικά ανέρχεται σε 1,821 δισ. ευρώ και έχουν επωφεληθεί κοντά στις 100.000 κατοικίες, έχοντας πετύχει εξοικονόμηση 2,799 δισ. KWh.

Όσον αφορά την απορρόφηση των πόρων, ανέρχεται σε 92% από τον πρώτο κύκλο, που οδεύει προς ολοκλήρωση, ενώ 50% είναι η απορρόφηση του β’ κύκλου με 11.360 εκταμιεύσεις από 21.000 υπαγωγές.

Το τρέχον πρόγραμμα

Στο τρέχον πρόγραμμα υποβλήθηκαν 40.000 αιτήσεις. Οι 33.288 έχουν υπαχθεί και κάποιες που μένουν, θα είναι το αντικείμενο επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι έχουν ενταχθεί κατοικίες με 3,5 εκατ. τ.μ. συνολική επιφάνεια που αναβαθμίζεται, ο μέσος όρος επιδότησης είναι στο 75%, ενώ 7.000 αιτήσεις και 23.000 αιτήσεις αφορούν σε κτίρια ενεργειακής κλάσης Ζ και Η αντίστοιχα, κάτι που δείχνει την ανάγκη για άμεση ενεργειακή αναβάθμιση.

Η απόσβεση υπολογίζεται σε 10,3 χρόνια και της ίδιας συμμετοχής σε λίγο πάνω από 2 χρόνια. Η συμμετοχή των πολυκατοικιών ήταν χαμηλή με 1.000 αιτήσεις, ενώ σε σχέση με τις παρεμβάσεις, κουφώματα και θερμομονώσεις ήταν οι πιο ακριβές και το ζεστό νερό χρήσης ήταν η πιο αποδοτική επένδυση.

Εντός των επόμενων ημερών θα ανοίξει το πληροφοριακό σύστημα για να υποβληθούν στοιχεία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ σημείωσε ότι έχει διευκολυνθεί και απλοποιηθεί η διαδικασία, δηλαδή το σύστημα ελέγχου πληρότητας. Να σημειωθεί ότι το 61,8% των αιτούντων προέρχονται από τις δύο χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά μόνο το 10% από τους φτωχότερους.

Παράλληλα, όπως δήλωσε η κ. Σδούκου σύντομα θα παρουσιαστούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τόσο ο οδηγός του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» όσο και ο οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος είναι ο πρώτος μαύρος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ – Γιατί ζητεί αποζημίωση $14 τρισ.

Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Covid Μαΐου

Capital Economics: Ανησυχία για τον τουρισμό σε Ελλάδα και Ευρώπη