Τη διεξαγωγή ελέγχων για τα τέλη που έχει επιβάλει η Γερμανία στις εξαγωγές φυσικού αερίου ζήτησε η Κομισιόν από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ για τη συνεργασία των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών ενέργειας (ACER), προκειμένου να διαπιστωθεί αν παραβιάζονται οι κανόνες ανταγωνισμού.

Η Γερμανία επέβαλε τα τέλη στις εξαγωγές μετά την ενεργειακή κρίση το 2022, όταν η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά και έπειτα από την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream, τη «διαδρομή» του 15% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην ΕΕ.

Την ίδια χρονιά, η Κομισιόν έθεσε στόχους για την πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί ο εφοδιασμός ενόψει του χειμώνα 2022-2023.

Η Γερμανία ζήτησε από το Trading Hub Europe (THE), τη διαχειρίστρια εταιρεία της για το φυσικό αέριο, να γεμίσει τις αποθήκες της χώρας, ωστόσο η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου που ακολούθησε άφησε στην κυβέρνηση έναν λογαριασμό ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρει το Reuters, τόσο το THE, όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημά του για σχολιασμό.

Για να καλύψει τις απώλειες, η Γερμανία επέβαλε «τέλη ουδετερότητας» στις εξαγωγές φυσικού αερίου, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο 2023 έπρεπε ακόμη να ανακτήσει 8,5 δισ. ευρώ. Όπως δήλωσαν στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η Κομισιόν ζήτησε από την ACER να εξετάσει το θέμα, ενώ το πόρισμά της αναμένεται εντός των προσεχών εβδομάδων.

«Είμαστε ενήμεροι για τα τέλη ουδετερότητας της Γερμανίας και την ανησυχία που εκφράστηκε από διάφορες πλευρές. Το αρμόδιο τμήμα της Κομισιόν για την ενέργεια βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες εθνικές Αρχές για το θέμα αυτό, καθώς και με την ACER», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ. Το τελευταίο επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της ACER στο Reuters.

Διαβάστε ακόμη

BofA: Γιατί η υπεραπόδοση της Ελλάδας θα διατηρηθεί και τα επόμενα έτη – Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν (γραφήματα)

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Η γεωοικονομική αστάθεια έχει γίνει η νέα κανονικότητα»

Μπολόνια: Μετά το όριο ταχύτητας στα 30 χλμ. τώρα επίδομα και για ποδήλατα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ