Στην ανακοίνωση ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να κάνει εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας και του αγωγού Yamal-Europe, αφότου η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας που κατέχει το πολωνικό τμήμα του αγωγού, προχώρησε σήμερα η Gazprom.

«Εφαρμόστηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οργανισμούς που τελούν υπό το κράτος κυρώσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gazprom στο Telegram.

«Για την Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου ιδιοκτησίας της EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Πολωνίας».

Νωρίτερα σήμερα, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα φυσικού αερίου της κρατικής εταιρείας Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία.

«Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρείες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (σ.σ. φυσικού αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yanal που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης.

Την Τετάρτη (11.5.2022) η Ρωσία ανακοίνωσε κυρώσεις σε 31 εταιρείες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Σιγκαπούρης, σε αντίποινα για εκείνες που έχουν επιβάλει οι συγκεκριμένες χώρες στη Μόσχα. Ανάμεσα στις εταιρείες είναι και η EuRoPol GAZ S.A., η ιδιοκτήτρια του πολωνικού τμήματος του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους του δικτύου, αφού μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων. Ο αγωγός Nord Stream 1 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία δεν έχει επηρεαστεί.

Η Gazprom πρόσθεσε ότι προτού ληφθεί αυτή η απόφαση, «η πολωνική πλευρά είχε παραβιάσει κατ’ επανάληψη τα δικαιώματα της Gazprom ως μετόχου της EuRoPol GAZ και στις 26 Απριλίου ενέταξε την Gazprom στη λίστα των κυρώσεων, μπλοκάροντας τη δυνατότητα της εταιρείας να ασκεί τα δικαιώματά τις στις μετοχές και τους άλλους τίτλους της EuRoPol GAZ και να λαμβάνει μερίσματα».

Πολλές από τις άλλες εταιρείες, στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις, ανήκουν στην Gazprom Germania, τη γερμανική θυγατρική του ρωσικού κολοσσού, την οποία το γερμανικό κράτος έθεσε υπό τον έλεγχό του λόγω της στρατηγικής σημασίας της. Η Gazprom ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι αποσύρεται από αυτή τη θυγατρική, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση συναλλαγών μεταξύ των εταιρειών, ενώ επίσης απαγορεύεται στα πλοία να ελλιμενίζονται σε ρωσικά λιμάνια που συνδέονται με τις εν λόγω εταιρείες.

Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή. Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal – Ευρώπη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με αντίστροφη κατεύθυνση από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm), έναντι 72 mcm χθες. Όπως ανέφερε η Gazprom, το αίτημα για προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία.

Η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά ένα τέταρτο χθες, αφότου το Κίεβο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Σοχρανίβκα. Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας την Τρίτη να αναστείλει τη ροή αερίου μέσω ενός σημείου μεταφοράς ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη, δεν προκαλεί πρόβλημα στον εφοδιασμό σε αέριο.

«Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα άμεσο πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, που πρόσθεσε πως η αδυναμία της Ουκρανίας να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης αερίου Νοβοπσκόφ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας.«Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης φυσικού αερίου επί πολλά χρόνια», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Επιφυλακτική για την πορεία των μετοχών – Πόσο πιθανή είναι η ύφεση στην Ευρώπη

ΕΕ: Ετοιμάζει futures ομολόγων και repo για να στηρίξει το NextGenerationEU

Κρεμλίνο: Απειλή για τη Ρωσία η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, η Μόσχα θα απαντήσει