Αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο η Σενεγάλη θα μπορούσε να…σώσει την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, η χώρα της Δυτικής Αφρικής, η οποία σημειωτέον έχει αλλάξει πρόσωπο την τελευταία πενταετία, δηλώνει πρόθυμη να λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η Σενεγάλη θα είναι σε θέση να πουλήσει ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ειδικά στη Γερμανία, ήδη, το δεύτερο εξάμηνο του 2024», δήλωσε χθες από το Ντακάρ, ο Mamadou Fall Kane, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας της COZ-Petrogas, μιας κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί και αναπτύσσει έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας. Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση τον Φεβρουάριο, η Ρωσία παρείχε έως και το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Oι χώρες της Ε.Ε. προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική εν μέσω μιας απότομης αύξησης των τιμών καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξίδεψαν στο Ντακάρ τον Φεβρουάριο για να συναντήσουν τον Κέιν. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ακολούθησε με μια επίσκεψη στη χώρα της Δυτικής Αφρικής τον Μάιο, όπου συζητήθηκε η προοπτική συνεργασίας στα έργα φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκείνη την εποχή, ο Κέιν δεν ήταν σε θέση να δώσει στον Σολτς μια σαφή απάντηση σχετικά με το πότε θα ήταν σε θέση να ξεκινήσει τις προμήθειες, καθώς η κυβέρνηση της Σενεγάλης είχε προηγουμένως συμφωνήσει να στείλει το πρώτο της φυσικό αέριο σε ασιατικά κράτη, στο πλαίσιο συμβάσεων που υπογράφηκαν το 2018.

Από το 2024…

«Πριν από λίγες μέρες, δεν είχαμε καμία εκτίμηση για το αν θα μπορούσαμε ή όχι να προμηθεύουμε την Ευρώπη με φυσικό αέριο πριν από το 2027. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταφέρουμε το φορτίο μας στην Ευρώπη από το 2024» είπε ο Κέιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια ρήτρα στη συμφωνία πώλησης και αγοράς επέτρεψε στη Σενεγάλη να πουλήσει σε άλλους αγοραστές. «Αυτό μας επιτρέπει να εξαγάγουμε τη μέγιστη αξία του συμβολαίου και να διπλασιάσουμε, ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε, τα κέρδη μας», εξήγησε.

Η παραγωγή στο έργο φυσικού αερίου Greater Tortue Ahmeyim της Σενεγάλης έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Το υπεράκτιο κοίτασμα που απλώνεται στα σύνορα μεταξύ Σενεγάλης και Μαυριτανίας πρόκειται να παράγει 2,5 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πρώτη φάση, το οποίο θα διπλασιαστεί σε 5 εκατομμύρια τόνους στη δεύτερη φάση.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις για τη φάση 2 του έργου GTA θα πρέπει να ληφθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ για το έργο Yakaar-Teranga αργότερα φέτος, είπε ο Kane. Μια πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίσει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο ως φιλικές προς το κλίμα θα διευκόλυνε την προσέλκυση χρηματοδότησης, όπως τόνισε.

«Είμαστε σε μια πολύ καλή δυναμική και θεσμικά οι πολιτικές μας ευθυγραμμίζονται με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Kosmos Energy Ltd., η οποία αναπτύσσει το κοίτασμα GTA από κοινού με την BP Plc, νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίωσε ότι η πρώτη φάση του έργου Tortue LNG έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, με το πρώτο αέριο να αναμένεται το τρίτο τρίμηνο του 2023 και το πρώτο LNG στα τέλη του επόμενου έτους.

Είναι σαφές ότι η αφρικανική χώρα βλέπει στην ευρωπαϊκή αγορά μια «χρυσή ευκαιρία». Θα χρειαστούν πολλές περισσότερες εναλλακτικές πηγές όμως για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο…