Μπορεί το φυσικό αέριο να έχει «δαιμονοποιηθεί» ως ορυκτό καύσιμο στο πλαίσιο του κύματος κινητοποιήσεων για το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο οι περισσότεροι προβλέπουν ότι…θα ζει και θα βασιλεύει για πολλά ακόμη χρόνια.

Άλλωστε το γεγονός ότι σε σχέση με τον λιγνίτη είναι καταφανώς λιγότερο επιβλαβές για το κλίμα το έχει καταστήσει «καύσιμο-γέφυρα» για τη μακρά πορεία μετάβασης προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών που θα βασίζεται στις ΑΠΕ.

Αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι ιθύνοντες στην Κίνα, τον ανερχόμενο γίγαντα της παγκόσμιας οικονομίας, και έτσι, όπως όλα δείχνουν, ποντάρουν όλο και περισσότερο στο φυσικό αέριο και κυρίως το υγροποιημένο.

Διόλου τυχαίο το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες μέρες έθεσαν σε λειτουργία τη μεγαλύτερη δεξαμενή αποθήκευσης LNG στον κόσμο.

Το mega project της Sinopec

Το project ανήκει στην China Petroleum & Chemical Corporation (Sinopec) και βρίσκεται στον τερματικό σταθμό LNG Qingdao στην Κίνα. Άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του 2022 και τέθηκε σε λειτουργία στις 2 Νοεμβρίου 2023.

Σύμφωνα με τη Sinopec, η νέα δεξαμενή 270.000 κ.μ. θα προσθέσει 165 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητας αποθήκευσης για να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου 2,16 εκατομμυρίων νοικοκυριών για πέντε μήνες κατά τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης, γεγονός που θα ενισχύσει και θα εγγυηθεί την παροχή φυσικού αερίου στη Βόρεια Κίνα.

Η δεξαμενή αποθήκευσης LNG, η οποία αποτελεί βασικό έργο της κατασκευαστικής φάσης ΙΙΙ του τερματικού σταθμού LNG Qingdao, έχει διάμετρο 100,6 μέτρα και ύψος 55 μέτρα.

Την ίδια μέρα, ο τερματικός σταθμός LNG Tianjin της Sinopec ολοκλήρωσε την κατασκευαστική φάση ΙΙ με τρεις δεξαμενές αποθήκευσης 220.000 κυβικών μέτρων να τίθενται σε πλήρη λειτουργία. Αυτό προσθέτει πάνω από 400 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου για να αυξήσει τη συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης του τερματικού σταθμού Tianjin στα 1,08 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο στην Κίνα.

Οι δύο τερματικοί σταθμοί LNG της Sinopec στο Qingdao και στο Tianjin, με επτά και εννέα δεξαμενές αποθήκευσης αντίστοιχα, έχουν συνολική χωρητικότητα 1,68 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Όσον αφορά το μέλλον, κατά τη διάρκεια του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου της, η Sinopec στοχεύει να κατασκευάσει περισσότερες αποθήκες φυσικού αερίου και τερματικούς σταθμούς LNG στην Κίνα για να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες αποθήκευσης και μέγιστης κατανάλωσης του καυσίμου.

Το deal με το Κατάρ

Το πόσο η Κίνα ποντάρει στο φυσικό αέριο για την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας φαίνεται και από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, η Sinopec υπέγραψε 27ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου με την QatarEnergy, που ανακοινώθηκε το περασμένο Σάββατο.

Με βάση αυτή θα παραδίδονται 3 εκατομμύρια τόνοι LNG ετησίως από το έργο North Field South στους τερματικούς σταθμούς λήψης της Sinopec στην Κίνα.

Η συμφωνία με τη Sinopec ακολουθεί μια παρόμοια συμφωνία που υπογράφηκε στη Ντόχα τον περασμένο Απρίλιο, όταν η κινεζική εταιρεία υποστήριξε απευθείας τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής LNG στο Κατάρ, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς του καυσίμου στον κόσμο. Αυτή τη φορά, η Sinopec θα λάβει ποσοστό 5% σε μια κοινοπραξία με δυναμικότητα επεξεργασίας 6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη

Βιτάλι Μπορίσοφ: «Τo Elounda Hills είναι το όνειρο και το έργο της ζωής μου»- Εκκίνηση εργασιών με τη μαρίνα (pic)

Η φοροδιαφυγή, τα μέτρα και το Μαξίμου, το νέο γκάλοπ που βγάζει στα ίσια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι πωλήσεις μεριδίων της Εθνικής και της Τράπεζας Πειραιώς, ο Φάις, η Καλογήρου και ο Πρόδρομος

Γιάννης & Θεόδωρος Αναστασίου (CAVINO): Το ντιλ για το Μπαμπατζίμ και οι νέες επιδόσεις ρεκόρ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ