Μια νέα μεγάλη διεθνής συμμαχία στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κάνει τα πρώτα ουσιαστικά της βήματα.

Πρόκειται για την Global Offshore Wind Alliance (GOWA) που συστάθηκε πέρυσι με στόχο να ενισχύσει τις χώρες να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η GOWA δημιουργήθηκε στο COP27 από τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) και την κυβέρνηση της Δανίας και έκτοτε δραστηριοποιείται ως ένας νέος παγκόσμιος φορέας που συγκεντρώνει κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, διεθνείς οργανισμούς και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για να επιταχύνει την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Οι χώρες-μέλη της GOWA περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο,το Βέλγιο, την Κολομβία, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Αγία Λουκία, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες.

Το τεράστιο ανεκπλήρωτο δυναμικό

Με βάση τις προβλέψεις του IEA και του IRENA, 2.000 GW εγκατεστημένης υπεράκτιας αιολικής ισχύος θα χρειαστούν έως το 2050 για να διατηρηθεί «ζωντανό» το σενάριο του 1,5 °C και να επιτευχθεί ο στόχος του net-zero επίσης έως το 2050. Σύμφωνα με ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας που βασίζεται στο The Global Wind Atlas , περισσότερα από 71.000 GW τεχνικά εφικτών υπεράκτιων αιολικών πόρων έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως. Ωστόσο, η παγκόσμια εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύς ήταν μόλις 57 GW το 2021.

Το «παρών» από την Ørsted

Ωστόσο, μια νέα διάσταση στην GOWA δίνει η Ørsted, η οποία ανακοίνωσε χθες τη συμμετοχή της σε αυτή την παγκόσμια συμμαχία.

Ο δανέζικος κολοσσός των ΑΠΕ γίνεται μάλιστα η πρώτη ενεργειακή εταιρεία που προσχωρεί στην Global Offshore Wind Alliance για να υποστηρίξει την ταχύτερη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα δράσης.

Με την ένταξή της στην GOWA, η Ørsted επιδιώκει να μοιραστεί τη γνώση και τις βέλτιστες πρακτικές για να βοηθήσει στην επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της συμμαχίας να κατασκευαστούν τουλάχιστον 380 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030 και μια αύξηση εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 70 GW ετησίως από το 2030 και μετά.

Ο Mads Nipper, Πρόεδρος του Ομίλου και Διευθύνων Σύμβουλος της Ørsted, δήλωσε σχετικά ότι «η GOWA έχει θαυμάσιες δυνατότητες επειδή επιτρέπει στις χώρες και τις κυβερνήσεις να μοιράζονται γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και έτσι να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο επιταχύνοντας την τόσο αναγκαία παγκόσμια δημιουργία υπεράκτιων πάρκων. Στο Ørsted, είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στην GOWA για να μοιραστούμε την τεχνογνωσία μας και να βοηθήσουμε τις χώρες-μέλη να χτίσουν γρηγορότερα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ξεκλειδώνοντας επίσης τα πολλά οφέλη για το κλίμα, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες».

Οι προκλήσεις

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της Ørsted έκανε αναφορά στις σύγχρονες προκλήσεις τονίζοντας ότι «σήμερα, συχνά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τον προγραμματισμό από την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου. Οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον και να εξορθολογήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης. Μέσω της GOWA, μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και να βοηθήσουμε τις αναδυόμενες αγορές».

Υπενθυμίζεται ότι η Ørsted αναπτύσσει, κατασκευάζει και λειτουργεί υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα, ηλιακά πάρκα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας, εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και πράσινων καυσίμων και μονάδες βιοενέργειας. Αναγνωρίζεται στη λίστα CDP Climate Change A ως παγκόσμιος ηγέτης στη δράση για το κλίμα και ήταν η πρώτη ενεργειακή εταιρεία στον κόσμο που επικύρωσε τον επιστημονικό στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών της από την πρωτοβουλία Science Based Targets (SBTi). Με έδρα τη Δανία, η Ørsted απασχολεί περίπου. 8.000 άτομα, ενώ το 2022, τα έσοδα του ομίλου έφτασαν τα 17,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

ΕΡΓΟΣΕ: Οι εργολαβίες δισεκατομμυρίων που στοίχειωσαν τα έργα του σιδηροδρόμου

Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό

Πλειστηριασμοί: Δυο βαριά ξενοδοχειακά σφυριά σε Κρήτη και Καλαμάτα με τον «πήχη» πάνω από €10 εκατ. (pics)