Ο πάγος στη Γροιλανδία, ένα από τα «ψυγεία» του πλανήτη, ξεπαγώνει, οδηγώντας σε γεγονότα τήξης που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη στάθμη της θάλασσας 20 ίντσες μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό είναι το συμπέρασμα νέων επιστημονικών μελετών που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Σύμφωνα με το Inside Climate News, η υπερθέρμανση του πλανήτη κορυφώνεται σε ένα από τα πιο κρύα μέρη του κόσμου, πάνω από το στρώμα πάγου πάχους 2 μιλίων στην κεντρική Γροιλανδία, όπου νέα έρευνα δείχνει ότι η πρώτη δεκαετία του 2000 ήταν σαφώς η θερμότερη 10ετία που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον 1.000 χρόνια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, βασίζονται σε μερικές από τις πιο λεπτομερείς δειγματοληψίες πυρήνων πάγου που έχουν γίνει ποτέ στην περιοχή, η οποία αποτελεί κρίσιμο μέρος του συστήματος ψύξης του πλανήτη. Μετρώντας χημικά ίχνη στον πάγο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν ακριβείς ετήσιες μετρήσεις θερμοκρασίας για την περιοχή και διαπίστωσαν ότι, για τα έτη 2001 έως 2011, η θερμοκρασία στην περιοχή μελέτης ήταν 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Αυτό που κάνει το νέο ρεκόρ θερμοκρασίας μοναδικό είναι ότι βασίζεται σε ένα σταθερό αρχείο δεδομένων πυρήνα πάγου, ενώ τα περισσότερα άλλα ιστορικά θερμοκρασίας της Αρκτικής προέρχονται από έναν συνδυασμό μετρήσεων από πιο έμμεσες πηγές.

Η μελέτη κάνει λόγο για «σαφή απόδειξη» ότι οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχουν φτάσει στις απομακρυσμένες περιοχές υψηλού υψομέτρου της κεντρικής-βόρειας Γροιλανδίας. Πολλές προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες έδειξαν ότι είναι ακόμα δύσκολο να διακρίνουμε ένα σαφές σήμα υπερθέρμανσης του πλανήτη στην περιοχή στο πλαίσιο των ετήσιων αλλαγών που συμβαίνουν από περιφερειακές μετατοπίσεις ανέμου και μοτίβα ατμοσφαιρικής πίεσης που επηρεάζουν επίσης τις θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίσης πώς η τήξη του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας που μέτρησαν. Το λιώσιμο του νερού από τους πάγους συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ήταν «έκπληκτοι» όταν είδαν πώς οι θερμοκρασίες γύρω από την κορυφή του στρώματος πάγου σε ύψος 3.200 μέτρων (10.500 ποδιών) είναι «στενά συνδεδεμένες με την αποστράγγιση του νερού τήξης σε ολόκληρη τη Γροιλανδία».

Η ερευνητική ομάδα έκανε αυτή τη συσχέτιση συγκρίνοντας τα αρχεία θερμοκρασίας από ένα κλιματικό μοντέλο που καλύπτει τα έτη από το 1871 έως το 2011 με μετρήσεις των μεταβολών της μάζας των πάγων από το 2002 έως το 2021 που συγκεντρώθηκαν από τις διεθνείς αποστολές παρατήρησης της Γης GRACE και GRACE-FO, οι οποίες χρησιμοποιούν δορυφόρους για να κάνουν λεπτομερείς μετρήσεις βαρύτητας.

Η σύγκριση επέτρεψε στους επιστήμονες να μετατρέψουν τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας που εντοπίστηκαν στους πυρήνες πάγου σε ρυθμούς τήξης τα τελευταία 1.000 χρόνια. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι μεγαλύτερο από την Αλάσκα, καλύπτοντας περίπου 660.000 τετραγωνικά μίλια, και αν συνεχίσει να λιώνει με τον τρέχοντα ρυθμό, θα αυξήσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά περίπου 50 εκατοστά (20 ίντσες) έως το 2100, εντείνοντας τα αυξανόμενα φαινόμενα πλημμυρών στις παράκτιες κοινότητες. Μια μελέτη του 2022 έδειξε ότι το λιώσιμο των πάγων θα προσθέσει τουλάχιστον 10 ίντσες αύξησης της στάθμης της θάλασσας μέχρι το τέλος του αιώνα, ανεξάρτητα από τις κλιματικές δράσεις που θα ληφθούν στο εγγύς μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

The Social Kolonaki Athens Hotel: Η μεταμόρφωση ενός «ασφαλιστικού» ακινήτου στο Κολωνάκι (pics)

Στην τελική ευθεία οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2023

Στιβ Τζικάκης (Sitecore): «Επιλέξαμε την Ελλάδα γιατί έχει να δώσει πάρα πολλά»