Nέο ψυχροπολεμικό κλίμα, αυτή τη φορά στην ήδη παγωμένη Αρκτική, αναμένεται να δημιουργηθεί μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας.

Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε νέες προτάσεις που θα θέσουν μορατόριουμ σε οποιαδήποτε νέα άντληση πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου στην Αρκτική, σε μια προσπάθεια προστασίας της περιοχής από την κλιματική αλλαγή.

Παρ’ όλα αυτά η Ρωσία, η οποία κατέχει τεράστιο μέρος της Αρκτικής στο οποίο βρίσκεται μεγάλο μέρος των υδρογονανθράκων και της αλιείας, φαίνεται πως διαφωνεί κάθετα με τις ευρωπαϊκές προτάσεις, σύμφωνα με συνέντευξη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της χώρας Alexander Novak στο αμερικανικό κανάλι CNBC την περασμένη Πέμπτη.

«Εξεπλάγην όταν το έμαθα χθες. Γιατί την Αρκτική και όχι τον ισημερινό; Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να προτείνει πλειάδα περιοχών ανά τον κόσμο όπου η άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έπρεπε να απαγορευτεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Novak. «Οι προτάσεις αυτές κρύβουν πολιτική σκοπιμότητα. Πιστεύω πως οι ιθύνοντες πίσω από τις προτάσεις είναι ανόητοι και έχουν χάσει επαφή με την πραγματικότητα», προσέθεσε.

Οι προτάσεις της Ε.Ε., έλαβαν χώρα τη στιγμή που  η Ρωσία και η Ένωση βρίσκονται ήδη «στα μαχαίρια» όσον αφορά την ενέργεια και δη  το φυσικό αέριο. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

Αν και η Ρωσία ανέφερε πως αύξησε την παροχή φυσικού αερίου, οι επικριτές της υπογράμμισαν πως το έκανε για πολιτικούς λόγους, προσπαθώντας να επιταχύνει τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2. Η Ρωσία, από την πλευρά της, αρνήθηκε οποιεσδήποτε κατηγορίες εκμετάλλευσης της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης.

Η πολύτιμη Αρκτική

Η γεωπολιτική κατάσταση στην Αρκτική «μυρίζει μπαρούτι» εδώ και αρκετά χρόνια, αφού η Ρωσία έχει επεκτείνει τη σφαίρα οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της στην περιοχή. 

Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί νέο «παίκτη» στη σκακιέρα της Αρκτικής, ενώ το ευρωπαϊκό μπλοκ δεν είναι μέλος του Arctic Council, διεθνούς συμβουλίου για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, το συμβούλιο αυτό συμπεριλαμβάνει Ευρωπαϊκές χώρες όπως τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η Ένωση προφανώς προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στον Αρκτικό Κύκλο. Σε πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν υπήρξε αναφορά πως «η Αρκτική αποτελεί στρατηγικό στόχο τεράστιας σημασίας, σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, τις πρώτες ύλες και τη γεωστρατηγική της επιρροή». Υπογράμμισε, επίσης, πως θα προσπαθήσει να αυξήσει την «ευρωπαϊκή επιρροή στην περιοχή και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ειρηνικές και εποικοδομητικές συνομιλίες για την ενίσχυση της σταθερότητας της Αρκτικής».

Η Αρκτική, όμως, αποτελεί τεράστιο μέρος της ρωσικής οικονομίας, των εδαφών της και της ακτογραμμής της (53% της ρωσικής ακτογραμμής βρίσκεται στην Αρκτική). Παράλληλα, 2 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν μόνιμα στον Αρκτικό κύκλο, το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Alexei Chekunkov, Ρώσο Υπουργό της Ρωσικής Άπω Ανατολής και της Αρκτικής, «η Αρκτική είναι η μηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Αποτελεί το 10% του ΑΕΠ και το 20% των εξαγωγών μας».

Η βιωσιμότητα της περιοχής αποτελεί μεγάλο μέλημα τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται σε διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον μέσο όρο του πλανήτη, σύμφωνα με το Norwegian Polar Institute, το οποίο προειδοποίησε για την απώλεια τεράστιων περιοχών πάγου και παγετώνων.

Ο Novak από την πλευρά του αναρωτήθηκε αν οι Ρώσοι που ζουν στην περιοχή θα πρέπει να μετακομίσουν: «πολλοί Ρώσοι ζουν μόνιμα στον Αρκτικό μας κύκλο. Πολλές κοινότητες και πόλεις για τις οποίες παράγουμε ενέργεια. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνουν, δηλαδή, πως θα πρέπει να απομακρύνουμε όλους τους πολίτες μας από την περιοχή;», ενώ υπογράμμισε πως θα επηρεαστούν και άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ισλανδία και η Νορβηγία.

Διαβάστε ακόμη: 

Σεργκέι Γκορντέεφ: Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κατοικιών της Ευρώπης είναι Ρώσος – Τι προβλέπει για την αγορά ακινήτων

ΔΕΗ: Αύριο αποφασίζει η ΓΣ για αύξηση κεφαλαίου και έγκριση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Στην Ελλάδα η Starlink του Έλον Μασκ: Ξεκινά έως το τέλος του μήνα