Yπέρ της φορολόγησης των κερδών των ελληνικών εταιρειών πετρελαίου και διύλισης τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, συντασσόμενη με την πρόταση της Κομισιόν να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων και να διευρυνθεί με τον τρόπο αυτό η βεντάλια των εσόδων που θα χρηματοδοτήσουν την επιδοματική πολιτική των εθνικών κυβερνήσεων.

Υπό τις συνθήκες αυτές στη «δαγκάνα» μπαίνουν οι υπερκεδοφόροι όμιλοι των δύο ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίοι πρόσφατα ανακοίνωσαν ρεκόρ κερδοφορίας για το α΄εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά την επιβολή έκτακτης εισφοράς κατά τα πρότυπα της φορολόγησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων αλλά μένει να διευκρινιστεί με ποιους όρους καθώς στην περίπτωση των παραγωγών ενέργειας  έφτασε το 90%.

Το θέμα της φορολόγησης της βιομηχανίας πετρελαίου, διυλιστηρίων, φυσικού αερίου και άνθρακα υπήρχε στην ατζέντα των πέντε προτάσεων της ΕΕ που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την περασμένη Παρασκευή. Υπέρ του μέτρου μάλιστα εκτός από την Ελλάδα τάχθηκαν η Γερμανία και η Ισπανία.

Χθες το απόγευμα τηλεγράφημα του Bloomberg ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να προτείνει στα 27 κράτη μέλη μια έκτακτη και προσωρινή εισφορά για τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το 2022.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη και αν η πρόταση απορριφθεί από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να την εφαρμόσει με την σχετική επεξεργασία να έχει ήδη ξεκινήσει.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν στο εξάμηνο συγκρίσιμα EBITDA 633 εκατ. ευρώ από 139 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 371 εκατ. από 12 εκατ. το περσινό πρώτο εξάμηνο.

Αντίστοιχα, τα EBITDA της Motor Oil ανήλθαν σε 932 εκατ. ευρώ έναντι 251 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε  503 εκατ. ευρώ από 60 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τις μεγάλες αυτές επιδόσεις έχουν συνδράμει τα αυξημένα περιθώρια διύλισης αλλά και η εκτίναξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων κατά 58% % και 80% αντίστοιχα των συνολικών πωλήσεων των δύο ομίλων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που εκτιμάται από τους αναλυτές ότι δυσχεραίνει την φορολόγηση των υπερκερδών καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων δεν προέρχεται από την εγχώρια αγορά.

Χθες πάντως οι μετοχές των δύο ισχυρών ομίλων σημείωσαν πτώση 4% προεξοφλώντας  εν μέρει το επικείμενο ψαλίδι στην κερδοφορία τους.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται, ποιοι παίρνουν διπλάσια και ποιοι αποκλείονται

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος 

Πώς προχωρά το πλάνο αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων