Η Ευρώπη έχει τέτοια έλλειψη σε φυσικό αέριο ώστε η ήπειρος, -η οποία θεωρείται πρωτοπόρος στην παγκόσμια καταπολέμηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου-, στρέφεται στον άνθρακα για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας που έχει πλέον επιστρέψει στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Η χρήση άνθρακα στην Ευρώπη σημείωσε άνοδο γύρω στo 10% με 15% φέτος μετά την εξάντληση των χώρων αποθήκευσης φυσικού αερίου λόγω ψυχρότερων συνθηκών, δήλωσε ο Andy Sommer, επικεφαλής της βασικής ανάλυσης και μοντελοποίησης της Axpo Solutions AG. Καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά και οι άνθρωποι επιστρέφουν στο γραφείο, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Πολωνία στράφηκαν στον άνθρακα για να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ήπειρος έχει τη μεγαλύτερη αγορά ρύπων στον κόσμο, χρεώνοντας στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στους παραγωγούς χάλυβα και στις τσιμεντοβιομηχανίες τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αλλά ακόμη και με τις τιμές-ρεκόρ στο εμπόριο ρύπων φέτος, τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου σημαίνουν ότι η καύση άνθρακα έχει επιστρέψει για τα καλά…

«Η ζήτηση ενέργειας ήταν αρκετά έντονη στην Ευρώπη και έχουμε δει μια ανάκαμψη από την πανδημία», δήλωσε ο Sommer σε συνέντευξή του. «Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι πολύ χαμηλή τώρα που η Ευρώπη δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επιπλέον παραγωγή ενέργειας με το καύσιμο».

Η επιστροφή του άνθρακα αποτελεί οπισθοδρόμηση για την Ευρώπη εν όψει των συνομιλιών για το κλίμα στη Γλασκώβη. Την ίδια ώρα οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου απέτυχαν να ορίσουν μια σταθερή ημερομηνία για τον τερματισμό της καύσης άνθρακα στη Σύνοδο G7 το Σαββατοκύριακο στην Κορνουάλη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες φέτος, κάτι που αύξησε τη ζήτηση για θέρμανση σε μια στιγμή που τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αποστέλλονταν στην Ασία. Ακόμη, η Ρωσία έστειλε λιγότερο αέριο στην ήπειρο μέσω της Ουκρανίας ενόψει της λειτουργίας του Nord Stream 2 που αναμένεται αργότερα φέτος.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η δυναμικότητα αποθήκευσης στην Ε.Ε. είναι επί του παρόντος 25% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο και το συγκριτικό ολλανδικό αέριο αυξήθηκε περισσότερο από 50% φέτος. Παράλληλα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης διαπραγματεύονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο για αυτήν την περίοδο του έτους από το 2008.

«Ο κόσμος πίστευε ότι η Ρωσία επρόκειτο να δεσμεύσει περισσότερο αέριο μέσω της Ουκρανίας αλλά αυτό δεν συνέβη», δήλωσε ο Trevor Sikorski, επικεφαλής του φυσικού αερίου και ενεργειακής μετάβασης της Energy Aspects στο Λονδίνο.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατέρρευσε καθώς ο κορωνοϊός έκλεισε ολόκληρες πόλεις, από τη Φρανκφούρτη ως το Λονδίνο, έχει πλέον επιστρέψει. Η χρήση σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Τσεχία έχει ξεπεράσει τον μέσο όρο των πέντε ετών, ενώ η ζήτηση είναι επίπεδη στην Ιταλία και τη Γαλλία, δήλωσε η Morgan Stanley σε έκθεση της τη Δευτέρα.

Με τις προμήθειες φυσικού αερίου ήδη «σφιχτές» εν μέσω και μεγάλων έργων συντήρησης, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν στραφεί στον άνθρακα για να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα. Ενώ η τιμή του άνθρακα διαπραγματεύεται σε τιμή-ρεκόρ, πολλοί την έχουν αντισταθμίσει χρόνια πριν. Αυτό σημαίνει ότι η καύση άνθρακα θα μπορούσε ακόμη να είναι επικερδής.

Οι γεννήτριες με εξαιρετικά αποδοτικές νέες εγκαταστάσεις μπορούν πιθανότατα να καταφέρουν να παράγουν ενέργεια από άνθρακα έως το 2023, ακόμη και με υψηλές τιμές, δήλωσε ο Sommer της Axpo.

Η G-7 αναγνώρισε ότι ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη αιτία εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και υποσχέθηκε «γρήγορη κλιμάκωση των τεχνολογιών και πολιτικών που επιταχύνουν περαιτέρω την απομάκρυνση από τον άνθρακα», αλλά μέχρι εκεί…