Μπορεί οι ήπιες καιρικές συνθήκες να έχουν οδηγήσει σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, διασώζοντας τους οικιακούς καταναλωτές και την ευρωπαϊκή βιομηχανία από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή αποτελούν και την…πιο απτή απόδειξη της κλιματικής αλλαγής που επέρχεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Έτσι, πράγματι την περασμένη Παρασκευή η τιμή του φυσικού αερίου στο TTF μειώθηκε ενδοσυνεδριακά κατά 20 ευρώ, καθώς ξεκίνησε να διαπραγματεύεται το πρωί στα 135 ευρώ/MWh και το απόγευμα τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 115 ευρώ/MWh (και στα 123,5 ευρώ/MWh του Ιανουαρίου 2023). Κάτι που σαφώς δίνει μια ανάσα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν των διαδοχικών ρεκόρ για το ενεργειακό κόστος.

Από την άλλη, όμως, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή δεν είναι πάρα η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί μια απειλή για το μέλλον, αλλά ένα φαινόμενο που ήδη έχει αρχίσει και συνεχώς θα επιδεινώνεται.

Η ενεργειακή μετάβαση και η προσπάθεια πρόληψης της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται άλλωστε στο επίκεντρο της ατζέντας που πρόκειται να απασχολήσει την κλιματική σύνοδο COP27 η οποία ξεκίνησε τις εργασίες της αυτό το Σαββατοκύριακο στο Sharm-El-Sheikh της Αιγύπτου. Σε μια συγκυρία που πολλές χώρες ανά την υφήλιο προσπαθούν να μειώσουν το κόστος για τους καταναλωτές ενισχύοντας τη χρήση άνθρακα, οι εκπομπές ρύπων αναμένεται να αυξηθούν και φέτος μετά την έντονη άνοδο που σημείωσαν το 2021. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, μάλλον δικαιώνονται όσοι μιλούν για «μικρό καλάθι» σε επίπεδο αποτελεσμάτων της συνόδου.

«Τύμπανα» εμπορικού πολέμου Ε.Ε.-ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε τις ΗΠΑ να τροποποιήσουν ορισμένα φορολογικά πλεονεκτήματα που περιέχονται στην πρόσφατα θεσπισθείσα πράσινη νομοθεσία, δεδομένης της μεροληπτικής φύσης τους και προειδοποίησε για πιθανά αντίποινα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες αξιώνουν η Ουάσιγκτον να αφαιρέσει τις μεροληπτικές απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο νόμο για εκτός ΗΠΑ επιχειρήσεις ώστε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν την ίδια μεταχείριση με άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ζητούν επίσης περισσότερη διαφάνεια στις εκπτώσεις φόρου που χορηγούνται από το νόμο και να διασφαλιστεί ότι οι επιδοτήσεις δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με έγγραφο που υποβλήθηκε στις ΗΠΑ αργά την Παρασκευή.

Τα μέτρα των ΗΠΑ κινδυνεύουν «να δημιουργήσουν εντάσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αμοιβαία μέτρα ή αντίποινα», προσθέτει το έγγραφο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις ανησυχίες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο. Αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν δηλώσει ότι επιδιώκεται η επίλυση της διαφοράς με φιλικό τρόπο, αλλά και ότι η Ευρώπη θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκαλεί άδικες επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο IRA τον Αύγουστο, προσφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για εταιρείες ΑΠΕ, η ΕΕ έχει εκφράσει πολλές φορές τις ανησυχίες της για τις σωρευτικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Το έγγραφο της Παρασκευής αναφέρει ότι η επίδραση του νόμου των ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική» στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς θα περιορίσει την προμήθεια κρίσιμων υλικών και θα τροφοδοτήσει τον «επιβλαβή ανταγωνισμό» όταν και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί για στενότερη συνεργασία. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια «επιβλαβή παγκόσμια κούρσα επιδοτήσεων προς τα κάτω» σε βασικές τεχνολογίες και υλικά για την πράσινη μετάβαση, προειδοποίησε η ΕΕ.

Ακόμη, χαρακτήρισε ως προβληματικές εννέα διατάξεις έκπτωσης φόρου που περιλαμβάνονται στο νόμο και παραβιάζουν σαφώς τους κανόνες του ΠΟΕ λόγω της μεροληπτικής φύσης τους.

Οι διατάξεις αφορούν εκπτώσεις φόρου, μεταξύ άλλων, για την ηλεκτρική ενέργεια από ορισμένες ανανεώσιμες πηγές, για την παραγωγή υδρογόνου, για καθαρά οχήματα και για την παραγωγή καθαρών καυσίμων.

Τα οικονομικά κίνητρα που προσφέρει η κυβέρνηση Μπάιντεν «γέρνουν άδικα τους όρους ανταγωνισμού προς όφελος της παραγωγής και των επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων εμπορικών εταίρων», απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και αλλού, αναφέρεται στο έγγραφο.

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση ενώπιον του Trade and Technology Council στις αρχές Δεκεμβρίου, μήπως και βρεθεί λύση προτού βγουν τα… «τσεκούρια» του εμπορικού πολέμου…

Διαβάστε ακόμη:

Κατάρ 2022: Βusiness δισεκατομμυρίων και σκιές στο πιο ακριβό Μουντιάλ της ιστορίας

Μαρία Ρίτα Γκάλι: Η Ρεβυθούσα μπορεί να εξάγει LNG σε Ρουμανία, Μολδαβία, ακόμα και Ουκρανία

«Εποχή Μασκ» στο Twitter: Ξεκίνησε η συνδρομή των $8 – Γιατί απολογείται ο πρώην Ceo (tweets)