Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη σκέφτονται πότε και πώς θα επιστρέψουν στα γραφεία τους μετά την πανδημία, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούν να καταλάβουν τι συνεπάγεται η συνέχιση της εργασίας στο σπίτι για τις αγορές τους.

Η δυσκολία προβλέψεων για το πώς θα συμπεριφέρονται οι άνθρωποι εντείνει το πρόβλημα, σύμφωνα με το Bloomberg, που αναφέρει ως παράδειγμα ότι η ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης, κατά καιρούς αποκλίνει σημαντικά από το αναμενόμενο φορτίο.

Οι έμποροι και προμηθευτές πρέπει ήδη να διαχειριστούν χιλιάδες σημεία δεδομένων που καθορίζουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση τα οποία οι σταθμοί παραγωγής θα πρέπει παράγουν έως την αναμενόμενη χρήση ενέργειας κάθε ώρα της ημέρας. Η σωστή πρόβλεψη του αντίκτυπου στη ζήτηση υπό τις νέες και πιο ευέλικτες πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας θα είναι ζωτικής σημασίας.

«Αυτό θα είναι ενδιαφέρον γιατί θα μπορούσαμε να δούμε τους μισούς ανθρώπους στο γραφείο και τους μισούς στο σπίτι», δήλωσε ο Simon Rathjen, ιδρυτής και διευθυντής των ημερήσιων αγορών ενέργειας στο MFT Energy A / S στο Aarhus της Δανίας. «Και θα πρέπει ακόμη να θερμαίνεται ή να κρυώνει το γραφείο σαν να είναι γεμάτο».

Μέχρι στιγμής, οι νέες πολιτικές εργασίας που έχουν προκύψει στις εταιρείες blue chip διαφέρουν αρκετά. Η ασφαλιστική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Aviva Plc διαπίστωσε ότι το 95% του προσωπικού της θα επέλεγε είτε απομακρυσμένη εργασία πλήρους απασχόλησης είτε μια ευέλικτη εναλλαγή μεταξύ γραφείου και σπιτιού μόλις λήξει το lockdown. Η BP Plc είπε ότι περίπου 25.000 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης θα εργάζονται στο 40% του χρόνου τους από το σπίτι. Η Goldman Sachs Group Inc., από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι πιέζει για πλήρη επιστροφή.

Ενώ η συνολική ζήτηση θα μπορούσε να επανέλθει στο φυσιολογικό μόλις τελειώσει η πανδημία και η οικονομική δραστηριότητα ανακάμψει, η μεγάλη διαφορά θα μπορούσε να είναι στην ακριβή ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας που καταναλώνεται η περισσότερη ενέργεια.

«Θα εξακολουθήσετε να βλέπετε την κορύφωση κατανάλωσης ενέργειας όταν οι άνθρωποι ξεκινούν τη μέρα τους και όταν μαγειρεύουν, αλλά το ζήτημα είναι το πότε ακριβώς θα συμβαίνει αυτό», ανέφερε ο Andreas Schwarz Knudsen, επικεφαλής εμπορικής ανάπτυξης επιχειρήσεων της Danske Commodities A / S. “Η βραδινή κορύφωση μπορεί να ξεκινάει νωρίτερα στο Λονδίνο, για παράδειγμα, επειδή οι άνθρωποι δεν θα διανύουν πλέον μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο σπίτι τους. ”

Και στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Nenad Brdarski, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ψηφιακής καινοτομίας Boxhain Ltd., «αγκαλιάζει» τη νέα παγκόσμια τάξη και την αυξημένη ευελιξία που αυτή συνεπάγεται. Αναφέρει ότι θα κινείται πιο ελεύθερα μεταξύ του σπιτιού και του γραφείου του στο μέλλον. «Δεν αισθάνομαι πλέον ότι είναι αντιεπαγγελματικό να έχουμε φόντο εκτός γραφείου σε βιντεοκλήσεις με πελάτες», είπε από το σπίτι του στην περιοχή Tufnell Park του Λονδίνου.

Για τον Schwarz Knudsen, αυτή η ευελιξία προσθέτει ένα ακόμη επίπεδο δεδομένων και αριθμών για τους εμπόρους, τους αναλυτές και τα μοντέλα υπολογιστών τους.

«Τώρα χρειάζεστε τα σημεία δεδομένων για εκατομμύρια πολίτες που εργάζονται από το σπίτι», είπε. “Αυτό απαιτεί πιο εξελιγμένα εργαλεία και μια πιο περίπλοκη διαδικασία πρόβλεψης.”.