Ενέργεια & Περιβάλλον

ΙΕΝΕ: Οι αυγουστιάτικες τιμές χονδρικής που εκτίναξαν τις τιμές του ρεύματος

  • newsroom


H ακτινογραφία της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Σε δυσθεώρητα επίπεδα κινήθηκε τον Αύγουστο η Μέση Τιμή Εκκαθάρισης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που αποτυπώνει και την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης να τιθασεύσει το «τέρας» των ανατιμήσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η Μέση ΤΕΑ τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 164%.  Ήταν μάλιστα αυξημένη κατά 19% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα €121.72/MWh, ενώ αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 164% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020. Η ελάχιστη μέση τιμή (ΤΕΑ) για τον μήνα Αύγουστο ανήλθε στα €62.71/MWh, ενώ η μέγιστη έφτασε στα €208.12/MWh.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η τεράστια αυτή αύξηση θα πρέπει να αποδοθεί στην συνεχιζόμενη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον στην εντυπωσιακή αύξηση των τιμών των ρύπων, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα €62 τον τόνο.

Πτώση της Ζήτησης τον Αύγουστο

Όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 5,358,757 MWh τον Αύγουστο του 2021, κινούμενη καθοδικά μετά από δύο συνεχόμενους μήνες ανοδικής πορείας. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7,203 MW, μειωμένο κατά 4% σε μηνιαία βάση, αλλά αυξημένο κατά 16% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 4,683 MW, ενώ το μέγιστο στα 10,793 MW.

Στην παρούσα μηνιαία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, που εκπόνησε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον Αύγουστο.

Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Μείγμα Καυσίμου

Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης λιγνίτη, μείωση ΑΠΕ και καθαρών εισαγωγών και αμετάβλητη χρήση φυσικού αερίου, η οποία κάλυψε το 46% του μίγματος καυσίμου. Πιο συγκεκριμένα, το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον μήνα Αύγουστο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο (46%), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (24%), με τις ΑΠΕ να περιλαμβάνουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα, στον λιγνίτη (12%), στις καθαρές εισαγωγές (11%) και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά (7%).

Αυτό δημιούργησε ένα ισοζύγιο ΑΠΕ που ανέβασε συνολικά την συμμετοχή τους στο σύστημα στο 31%.

Εισαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας – Μειωμένες σε σχέση με τον Ιούλιο

Η μέση ημερήσια ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών της Ελλάδας τον Αύγουστο ανήλθε στις 25,501 MWh και η μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 790,540 MWh.

Σύμφωνα με την κατανομή εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας ανά διασύνδεση: Το  47% προήλθε από την Βουλγαρία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 368,392 MWh. Το 33% προήλθε από την Βόρεια Μακεδονία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 260,135 MWh. Το 15% προήλθε από την Αλβανία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 120,013 MWh. Το 5% προήλθε από την Τουρκία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 42,000 MWh και  0% προήλθε από την Ιταλία με μηνιαία ηλεκτρική ενέργεια εισαγωγών στις 0 MWh.

Αγορά Φυσικού Αερίου

Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Αύγουστο αυξήθηκε στα €43.8/MWh, ακολουθώντας ανοδική τροχιά για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου ήταν μειωμένες σε σχέση με τον Ιούλιο και ανήλθαν σε 6.3 TWh. Πρόκειται για μείωση 6% σε μηνιαία βάση, αλλά αύξηση 13% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Η μέση ημερήσια εισαγωγή φυσικού αερίου τον Αύγουστο του 2021 έφτασε τις 203,578 MWh.

Σε μηνιαία βάση, το 34% κάλυψε το LNG. Το φυσικό αέριο εισάγεται στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) της Ελλάδας µέσω τεσσάρων σημείων εισόδου, τα οποία είναι το Σιδηρόκαστρο στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, οι Κήποι Έβρου στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, η Νέα Μεσημβρία, το νέο σημείο διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον αγωγό TAP και η Αγία Τριάδα απέναντι από τη νήσο Ρεβυθούσα.

Το ΙΕΝΕ εξηγεί ότι το ράλι τιμών οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως είναι η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την μερική άρση των lockdowns, σε συνδυασμό με την πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία. Η τελευταία ως ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχει περιορίσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου, πιέζοντας για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες