Ντεμπούτο έκανε η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ κι έτσι οι δυνητικά δικαιούχοι, μπορούν να ξεκινήσουν την υποβολή των αιτήσεών τους για να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ, που αφορά σε πολυτέκνους. Ειδικότερα, προβλέπεται μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση, με την έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh.

Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι διευρυμένα ενώ δεν υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια έτσι ώστε σχεδόν το 90% των πολύτεκνων οικογενειών να ενταχθούν στο νέο ΚΟΤ.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα το ανώτατο, ετήσιο, εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται σε 50.000 ευρώ, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται το ποσό των 2.500 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 70.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας. Βάσει υπολογισμών, η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι.

Το όριο αυτό αυξάνεται, κατά 8.000 ευρώ, για οικογένεια που στη σύνθεση της περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μη δηλώνουν οι ίδιοι και τα εξαρτώμενα τέκνα τους δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, με βάση τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Από τις διατάξεις του φόρου πολυτελείας του πρώτου εδαφίου, εξαιρείται η κυριότητα ή κατοχή επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ανεξαρτήτως κυβισμού.

Σε ό,τι αφορά στα όρια κατανάλωσης, προκειμένου να χορηγείται η έκπτωση, ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους. Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Με βάση τις σχετικές οδηγίες, στην αίτηση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναρτούν το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος. Ο έλεγχος θα είναι αυτοματοποιημένος και οι αιτούντες θα ενημερώνονται, άμεσα, εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο τιμολόγιο.

Διαβάστε ακόμη

Μαξίμου: Η θετική πορεία της οικονομίας, μοχλός για να ξεπεραστούν τα ανοιχτά μέτωπα

Ανοιχτές θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην πλατφόρμα Rebrain Greece

Conde Nast Traveler: Ποια ελληνικά νησιά «ψηφίζει» για το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ