«Πολύ γρήγορα, στο άμεσο μέλλον, θα έρθουν ταχυφορτιστές που θα φορτίζουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε 10-15 λεπτά, όσος περίπου είναι ο χρόνος ανεφοδιασμού με κανονικά καύσιμα». Αυτή την εικόνα από το πολύ κοντινό μέλλον έδωσε ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της Huawei Νικόλαος Λάζαρης, μιλώντας στο 4ο Invest GR Forum.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Huawei προσφέρει ήδη πλήρως ψηφιοποιημένη λύση φωτοβολταικών συστημάτων για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να φέρει σύστημα smart PV για αυτοπαραγωγή, το οποίο θα μπορεί να καλύψει κατά 100% τις ενεργειακές ανάγκες μιας οικίας. Και αυτό το σύστημα είναι ασφαλώς συνδεδεμένο με αποθήκευση η οποία θα «γεμίζει» την ημέρα και θα καλύπτει τις ανάγκες για τις υπόλοιπες ώρες. Ο κ. Λάζαρης τόνισε ότι η αποθήκευση ενέργειας είναι πλέον το ίδιο σημαντική όσο και η παραγωγή ενώ οι μονάδες ΑΠΕ θα εγκαθίστανται εξ αρχής σε συνδυασμό με μπαταρίες.

Στη στρατηγική της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση και την κυκλική οικονομία αναφέρθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, -ανάλογα με τις τιμές του πετρελαίου-, για τους καταναλωτές ετησίως από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 400.000 τόνους το χρόνο.

«Η στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα συμπυκνώνεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα θα χρειαστούν επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ΑΠΕ, σε αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης τόνισε ότι σήμερα θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και ότι ακολουθεί ο διαγωνισμός για την επόμενη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Ο ίδιος τόνισε ότι οι επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς, -τις οποίες προσδιόρισε σε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ την τριετία 2021-24-, αποτελούν προϋπόθεση για την απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ο γενικός διευθυντής της Hewlett Packard Enterprise για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μιχάλης Κασιμιώτης περιέγραψε τους στόχους της εταιρείας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2025 σε σχέση με το 2016 στις λειτουργικές δραστηριότητες και 15 % στα εργοστάσια, καθώς και διασφάλιση του 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από ΑΠΕ.

Ο γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης στις πρωτοβουλίες της εταιρείας για μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης νερού.