Τα ηλεκτρικά φορτηγά είναι συνολικά φθηνότερα από τα πετρελαιοκίνητα οχήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που περιλαμβάνει το κόστος αγοράς και λειτουργίας τους στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μόνο έκπληξη δεν αποτελεί το γεγονός ότι σε μια έρευνα αγοραστών φορτηγών στην Ευρώπη διαπιστώνεται ότι ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες στρέφονται στην ηλεκτροκίνηση.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στην έλλειψη προσφοράς μοντέλων e-van, γι’ αυτό και αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των πωλήσεων – υστερώντας πολύ σε σχέση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία (9%).

Η Transport & Environment (T&E), η οποία δημοσιεύει την έκθεση, δήλωσε ότι η προσφορά ηλεκτρικών φορτηγών θα συνεχίσει να υπολείπεται για το υπόλοιπο της δεκαετίας του 2020, εκτός εάν οι προτεινόμενοι στόχοι της ΕΕ για το van CO2 αυξηθούν σημαντικά.

Το μέσο ηλεκτρικό φορτηγό είναι ήδη 25% φθηνότερο ανά χιλιόμετρο σε σχέση το μέσο φορτηγό diesel, διαπιστώνει η μελέτη στην οποία αναλύονται τα δεδομένα από έξι χώρες που αντιπροσωπεύουν το 76% των νέων φορτηγών που πωλούνται στην Ευρώπη: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο newsauto