Η πράσινη ενέργεια αποτελεί την κεντρική πολιτική της κυβέρνησης στην παγκόσμια μάστιγα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το παλιό ενεργειακό μοντέλο δεν αποδεικνύεται μόνο ρυπογόνο και βλαβερό για την υγεία και το περιβάλλον, αλλά και πολύ ακριβό, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις προηγούμενες μέρες από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι οι ΑΠΕ είναι το μέλλον στην ενέργεια αλλά και την οικονομία.

Ο ίδιος επανέλαβε την τολμηρή απόφαση που ανακοίνωσε προ διετίας από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για αλλαγή στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας και κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Κάτι που όπως είπε μείωσε ήδη τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 18 εκατομμύρια τόνους.

Η Ελλάδα, όπως είπε ακολουθεί την αναγκαιότητα των καιρών εδώ και δύο χρόνια με πολλές παράλληλες πολιτικές όπως η απολιγνιτοποίηση που θα χρηματοδοτηθεί με 5 δις. ευρώ, η  ηλεκτροκίνηση, η καλύτερη διαχείριση αποβλήτων, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, η πράσινη βιομηχανία, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις περιοχών, τα εναλλακτικά καύσιμα, τα ειδικά χωροταξικά σχέδια.

Πρόκειται για τομείς στους οποίους η χώρα θα επενδύσει δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια, με κύριο μοχλό ανάπτυξης την εξάπλωση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα αποτελέσουν το βαρύ πυροβολικό του ενεργειακού σχεδιασμού, στο οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ρίξει και νέα όπλα το επόμενο δίμηνο.

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το ΥΠΕΝ θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα πλωτά αιολικά πάρκα για τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα» ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας μεταξύ των οποίων η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil αλλά και διεθνείς επενδυτές.

Το θεσμικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αποτελεί το ένα σκέλος των παρεμβάσεων του ΥΠΕΝ. Το άλλο αφορά την παρουσίαση της β΄φάσης της απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση πριν 1,5 χρόνο.

«Θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου τις επόμενες εβδομάδες με περαιτέρω απλουστεύσεις στη διαδικασία αδειοδοτήσεων» δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο στην Θεσσαλονίκη η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Όπως ανέφερε, θα ξεκινήσει ο διάλογος με τα ενδιαφερόμενα μέρη και στην συνέχεια θα πάει προς ψήφιση στην βουλή.  «Πιστεύουμε στο υπουργείο ότι ένα σχήμα που θα υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε την ανάπτυξή τους» τόνισε.

Το ΥΠΕΝ υπέβαλε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τo τελικό επίσημο σύστημα, μέσω του οποίου θα επεκταθεί το υπάρχον σύστημα δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια μέχρι το 2025.

Η κ. Σδούκου τόνισε ότι από τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσει διαγωνιστική διαδικασία για μια δομή αποθήκευσης ενέργειας.