Ενέργεια & Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Έγκριση της ενίσχυσης για τους ρητινοσυλλέκτες

  • newsroom


«Πράσινο» για τα 2,3 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η έκτακτη ενίσχυση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ

Με χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 2.275.273,37 ευρώ που αφορά την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στους ρητινοσυλλέκτες για το έτος 2020.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής του Τμήματος Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Δασικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και αφορά, όπως προαναφέρθηκε, την ενίσχυση για το περσινό έτος.

Όπως είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει και σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες -από τις πρόσφατες πυρκαγιές- περιοχές της Εύβοιας και των Γερανείων Ορέων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ επιπλέον της τακτικής ετήσιας επιχορήγησης των 2,3 εκατ. ευρώ.

Άρα, συνολικά για το 2021, 940 ρητινοκαλλιεργητές, -εκ των οποίων οι 840 στην Εύβοια και οι 100 στα Γεράνεια Όρη-, θα λάβουν το ποσό των 6 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας και ο Υφυπουργός Γ. Αμυράς επισκέφθηκαν τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας που επλήγη ιδιαίτερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών, καθώς και των ρητινοκαλλιεργητών.

Ο Υπουργός και ο Υφυπουργός άκουσαν τα προβλήματά τους και διαβεβαίωσαν από την πλευρά τους ότι άμεσα θα προχωρήσει η ανάθεση από τα δασαρχεία στους δασικούς συνεταιρισμούς για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων και εργασιών (π.χ. κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων), προκειμένου να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων.

Στις συναντήσεις, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα παροχής οικονομικής στήριξης στους δασικούς συνεταιρισμούς για την επισκευή και συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων τους.

Διαβάστε ακόμα:

Έρχονται οι πρώτες εγκρίσεις για τις επιδοτήσεις στον τουρισμό

«Kαβείρια Palace»: Από τον Ψωμιάδη στον Κέρτσικωφ και στους πλειστηριασμούς (pics)

Οι «μοναχικοί καβαλάρηδες» της ελληνικής ακτοπλοΐας