Στο μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας με το ποσό των 30 ευρώ ανά MWh για τις πρώτες 300 kWh κατανάλωσης, προχωρεί η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι ως αντιστάθμισμα στις υπέρογκες αυξήσεις λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η επιδότηση με 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης ξεκινά να ισχύει από τώρα αλλά θα φανεί στους λογαριασμούς ρεύματος από τον επόμενο μήνα. Μάλιστα θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλους τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει (30%), χωρίς να διευκρινίζει πόσο, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα.

Με αυτά τα μέτρα, τονίζεται  ότι θα αντισταθμιστεί σχεδόν το σύνολο των εκτιμώμενων ανατιμήσεων έως το τέλος του έτους για ένα μέσο νοικοκυριό.

Το Σάββατο στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σε αμελητέες επιβαρύνσεις μετά την οικονομική ενίσχυση, της τάξης των 2 ευρώ ανά λογαριασμό για τις μεσαίες καταναλώσεις (έως 400 κιλοβατώρες).

Για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο, Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κ. Σκρέκας θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Η στήριξη των καταναλωτών θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, στο οποίο θα διοχετευθεί ποσό ύψους τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ από τα αυξημένα έσοδα που αντιστοιχούν στη χώρα μας το 2021 από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων. Στο τέλος του έτους θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και εφόσον εξακολουθούν να ισχύουν έκτακτες συνθήκες στη διεθνή αγορά ενέργειας, θα εξεταστεί η επέκταση της στήριξης από το Ειδικό Ταμείο.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση, μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης, έχει εκπονήσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, εξετάζουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε μέσω του Ταμείου και άλλες δράσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σε αυτή την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε την κοινωνία προκειμένου να μη μείνει κανένας πολίτης πίσω».

Διαβάστε ακόμη:

Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ με την Αττική Οδό

Ν. Μαντζούφας: «Δόση» €3,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης εντός του 2021

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τι θα ισχύσει για την επιστρεπτέα προκαταβολή