Στο «ζύγι» των εκπτώσεων για να περιοριστεί η δαπάνη για τα νοικοκυριά και να επεκταθούν οι επιδοτήσεις και στους επαγγελματίες βάζει η κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την κοινωνική πολιτική του Ιανουαρίου.

Από τον τρέχοντα μήνα αναπροσαρμόστηκε η έκπτωση, μειώνοντας στα 42 ευρώ την επιδότηση από 49,5 ευρώ τον Δεκέμβριο. Παράλληλα η κρατική στήριξη επικεντρώθηκε στην κύρια κατοικία (από την οριζόντια χορήγηση της έκπτωσης) περιορίζοντας τους δικαιούχους και αφήνοντας εκτός ενισχύσεων φοιτητικά σπίτια, ενοικιαστές κ.α. Όμως οι περικοπές έχουν και συνέχεια.

Με πρόσφατη επιστολή του ΥΠΕΝ στους προμηθευτές, ενημερώνει ότι από αυτό τον μήνα κόβεται και η επιδότηση που είχε χορηγηθεί το προηγούμενο τετράμηνο στους καταναλωτές που απολάμβαναν σταθερά τιμολόγια χρέωσης.

Η κατηγορία αυτή που διέπεται από ένα πλαίσιο τιμολόγησης δίχως ρίσκο και ρήτρες αναπροσαρμογής επιδοτούνταν με 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα δηλαδή περί τα 6 ευρώ ανά λογαριασμό.

Καθώς όμως οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας είναι προστατευμένοι από τους κινδύνους και τις ανατιμήσεις της χονδρεμπορικής τιμής, κρίθηκε σκόπιμο να μην επιδοτούνται.

Η πολιτική των περικοπών δείχνει την αγωνία της πολιτείας να στηρίξει οικονομικά τους καταναλωτές, επεκτείνοντας τα μέτρα για πρώτη φορά και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς μετρητές αλλά και την προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων, αφού η ανάγκη για επέκταση των επιδοτήσεων θα συνεχιστεί στο καλύτερο και πιο αισιόδοξο σενάριο τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη.

Μέχρι τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση θα έχει διαθέσει μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (TEM),  κρατική βοήθεια ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το ενεργειακό κόστος και οι πόροι που θα επιδοτήσουν το επόμενο διάστημα την αγορά, συνιστούν την μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι σήμερα το κόστος για την στήριξη των νοικοκυριών έχουν πληρώσει τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους, τα οποία προβλέπεται να μηδενιστούν για να συνεισφέρουν στο μέγιστο στα μέτρα ανακούφισης της πολιτείας.

Η διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα που χθες στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα συναλλαγών TTF βρέθηκε να υποχωρεί στα επίπεδα των 73 ευρώ/MWh, παρουσιάζει μια εικόνα αποκλιμάκωσης από το υψηλά επίπεδα των 180 ευρώ/MWh που παρουσίασε πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ωστόσο όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί περίπου μια διετία για να μπορέσει να προσεγγίσει τα επίπεδα προ κρίσης που ήταν μεταξύ 20 και 25 ευρώ/MW.

Πρόσφατη έκθεση της ΕΕ αναφέρει την αδυναμία του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, το οποίο εμφανίζεται εξαιρετικά ευάλωτο στις διακυμάνσεις του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. στην οποία η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε το α΄ τρίμηνο του 2021 κατά 24%. Την ίδια ώρα, σε όλες τις άλλες χώρες μειώθηκε προς αντιστάθμιση του υψηλού κόστους και μάλιστα σε κάποιες με εντυπωσιακά ποσοστά, όπως στην Ολλανδία κατά 49%, στη Γαλλία κατά 46%, στη Γερμανία κατά 30% και στην Ισπανία κατά 21%. Επίσης, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση λιγνιτικής παραγωγής, 53% σε επίπεδο έτους, μεταξύ των συνολικά έξι χωρών που αύξησαν την παραγωγή από άνθρακα.

Διαβάστε ακόμη:

Ενεργειακή κρίση: Σημάδια αποκλιμάκωσης στο αέριο μέσω… Κίνας

Νέα φορολοταρία: Ποιοι θα κερδίζουν τα 100.000 ευρώ και ποιοι αποκλείονται

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός