Tην σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο θέμα της ενεργειακής εξοικονόμησης, στον οποίο θα επενδυθούν 8 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030, αποδεικνύει η βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προσφέρει τα εργαλεία αναβάθμισης των κτιρίων σε κάθε κοινωνικό στρώμα και κάθε επιχείρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, στις υψηλές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για το 2021 εντάσσεται και η ανάπτυξη ενός ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης, εστιασμένο αποκλειστικά στα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά που θα έχει τα χαρακτηριστικά του δημοφιλούς προγράμματος Εξοικονομώ-Αυτονομώ.

Υπολογίζεται ότι τα νοικοκυριά που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Εξοικονομώ» της περιόδου 2011-2019 περιόρισαν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Με δεδομένο ότι φέτος θα ολοκληρωθεί ο τελευταίος κύκλος του Εξοικονομώ, συνολικού ύψους περίπου 900 εκ. ευρώ και θα ανοίξει μέσα στο α΄εξάμηνο και ένας νέος και τα προγράμματα αυτά θα συνεχίσουν να υλοποιούνται και τα επόμενα χρόνια με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το όφελος θα πολλαπλασιαστεί. Ωστόσο, το υπουργείο έχει κατανοήσει ότι η ελκυστικότητα αυτών των προγραμμάτων τα καθιστά περιζήτητα με αποτέλεσμα οι πόροι να μην επαρκούν, κάτι που είδαμε να συμβαίνει με το πρόσφατο Εξοικονομώ, επισπεύδοντας τις παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι στρεβλώσεις.

Παρουσιάζοντας χθες τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αποδοτικότητα, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτού Πλούτου κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, εστίασε στην εκπόνηση ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πενίας το οποίο όπως δήλωσε στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, θα τεθεί σε διαβούλευση εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 καθορίζοντας και τα κριτήρια για τα ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται και σε άλλες πιο οριζόντιες λύσεις, με στόχο τη χρηματοδοτική στήριξη προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας, με την δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα λειτουργήσει ως βάση ανάπτυξης και χρηματοδότησης νέων, καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων ενεργειακής εξοικονόμησης. Το Ταμείο θα επιδοτεί ή θα εξασφαλίζει δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων, επενδύσεων και προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης που συνδέονται με τη βιώσιμη χρήση της ενέργειας και την αειφόρο ανάπτυξη.

Τα επόμενα βήματα, σε εφαρμογή της μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων με σκοπό την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος έως το 2050, θα είναι η αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), με στόχο την ενσωμάτωση των απαιτούμενων τεχνικών προδιαγραφών και μεθοδολογιών για την αύξηση του αριθμού των κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Επιπλέον, η αναβάθμιση του ρόλου του Ενεργειακού Υπεύθυνου και εφαρμογή συστήματος ISO για την ενεργειακή διαχείριση στα δημόσια κτίρια. Παράλληλα προγραμματίζεται η θέσπιση ειδικών καθεστώτων για επιβολή υποχρέωσης ενεργειακής εξοικονόμησης, ώστε διαχειριστές δικτύων διανομής ρεύματος, προμηθευτές ενέργειας κλπ να συμβάλουν στην επίτευξη τουλάχιστον 20% του συνολικού σωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: «Στήνουμε τείχος ανοσίας» – Οι δεσμεύσεις για επιχειρήσεις και οικονομία

Ηρακλής VS Bad Bank: Πόσα κεφάλαια θα «κάψουν» οι τράπεζες για NPEs €10 δισ.

Bitcoin: Πώς «έκαψε» 150 δισ. δολάρια σε 24 ώρες