Ένα βήμα πριν τα 90 GW βρίσκεται πλέον η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την RenewableUK, τα πλήρως λειτουργικά υπεράκτια αιολικά πάρκα παγκοσμίως έχουν συγκεντρώσει χωρητικότητα 80,9 GW, καταγράφοντας αύξηση κατά λίγο παραπάνω από 15% σε σχέση με το σύνολο των 70,2 GW έναν χρόνο νωρίτερα.

Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση Offshore Wind EnergyPulse Insights της RenewableUK, η Κίνα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Έτσι, με βάση τα στοιχεία, από τη νέα προστιθέμενη παραγωγική ικανότητα, το 63% προήλθε από την Κίνα (με 6,9 GW) και την Ολλανδία (με 1,7 GW).

Σύμφωνα με τις καταγραφόμενες εκτιμήσεις, η ανοδική τάση πιθανότατα θα συνεχιστεί με τον αριθμό των έργων στο παγκόσμιο pipeline υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να αυξάνεται από 1.461 σε 1.555 τους τελευταίους 12 μήνες. Στο παιχνίδι των offshore αιολικών συμμετέχουν πλέον 44 χώρες μετά την πρόσφατη επιβεβαίωση των πρώτων υπεράκτιων αιολικών έργων στη Χιλή, την Ινδονησία και τη Μάλτα. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι με ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζεται το Βιετνάμ, το οποίο το καλοκαίρι του 2024 διέθετε 26 πλήρως λειτουργικά υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Όσον αφορά τα έργα που βρίσκονται στα σκαριά, αυτά περιλαμβάνουν υπεράκτια αιολικά πάρκα σε όλα τα στάδια: πλήρως λειτουργικά, υπό κατασκευή, με άδεια, ενταγμένα στο σύστημα σχεδιασμού ή σε πρώιμη ανάπτυξη.

Η Κίνα και οι άλλοι ισχυροί παίκτες

Η Κίνα κυριαρχεί με υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο 437 έργων με συνδυασμένη παραγωγή 247 GW, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεύτερο με 96 GW από 123 έργα. Στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 79 GW, ακολουθούμενες από τη Γερμανία (68 GW) και τη Σουηδία (55 GW).

Η RenewableUK σημειώνει επίσης ότι 13 υπεράκτια αιολικά έργα του Ηνωμένου Βασιλείου συνολικής ισχύος 7,3 GW είναι επιλέξιμα για υποβολή προσφορών στη φετινή δημοπρασία Συμβάσεων επί της Διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τους περιφερειακούς σωρευτικούς στόχους των χωρών της ΕΕ για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, προβλέπονται περίπου 88 GW έως το 2030 και 360 GW έως το 2050, με τον κλάδο να προορίζεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα του μελλοντικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης. Τα τελευταία δύο με τρία χρόνια όμως παρατηρείται σημαντική υστέρηση σε σχέση με την επίτευξη των ετήσιων στόχων.

Την ίδια στιγμή, αμφιβολίες εγείρονται και για τη μελλοντική δυναμική της αγοράς offoshore αιολικών στις ΗΠΑ, μετά την εκλογή Τραμπ και το νέο ενεργειακό δόγμα που διατύπωσε, προτάσσοντας την…επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα και ακυρώνοντας ουσιαστικά την πρόοδο στο επίπεδο των ΑΠΕ, που είχε συμβεί επί προεδρίας Μπάιντεν. Αυτό είχε ήδη ως αποτέλεσμα ισχυροί πολυεθνικοί παίκτες να εγκαταλείπουν ή να επανεξετάζουν τα σχέδιά τους ακόμη και για σχετικά ώριμα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη

Η Ομόνοια επιστρέφει και γίνεται ξανά πόλος έλξης επενδύσεων (pics)

Οι Έλληνες πληρώνουν ηλεκτρονικά και φέρνουν το «τέλος» των μετρητών

Οι συγκοινωνιολόγοι βάζουν στο τραπέζι νέο Δακτύλιο και διόδια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα