Τη σημασία της ενοποίησης της αγοράς Φυσικού Αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις πρωτοβουλίες του ΔΕΣΦΑ για την επιτυχή υλοποίηση του μοντέλου της Ενεργειακής Ένωσης ανέλυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, στην 20η Συνδιάσκεψη Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, που διοργανώθηκε στην Αθήνα από 22 έως και 23 Ιουνίου 2016.

Ο κ. Ξιφαράς στην ομιλία του σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του Interconnection Agreement με τον Διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση της αγοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής. Η υπογραφή της Συμφωνίας Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) με την Bulgartransgaz θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στο Σημείο Διασύνδεσης «Σιδηρόκαστρο-Κουλάτα».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ επεσήμανε, ότι ταυτόχρονα με τη διαδικασία ενεργειακής ενοποίησης συνεχίζονται οι εργασίες της 2ης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας και η προώθηση ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών, όπως το Small Scale LNG και το LNG Bukering.

Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο ωριμάζει το όραμα της μελλοντικής λειτουργίας ενός Gas Trading Hub, το οποίο θα διευθετήσει οριστικά ζωτικές ανάγκες της αγοράς, όπως η Συνδεσιμότητα, η Ρευστότητα, η Επάρκεια και η Διαφάνεια.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι «η δημιουργία νέων οδών εφοδιασμού, παράλληλα με την αταλάντευτη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου θα επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτική λειτουργία της αγοράς προς όφελος των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».