Όταν το όζον βρίσκεται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (στρατόσφαιρα) μας προστατεύει από την επικίνδυνη υπέρυθρη ακτινοβολία του Ήλιου.

Όταν όμως βρίσκεται στο στρώμα της ατμόσφαιρας όπου ζούμε και δραστηριοποιούμαστε (τροπόσφαιρα), το όζον είναι ένας σημαντικός ρύπος που επηρεάζει τη δημόσια υγεία και τα οικοσυστήματα.

Οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού δορυφορικού προγράμματος παρατήρησης και καταγραφής δεδομένων της Γης, Copernicus, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι μια από τις πιθανές παρενέργειες του σφοδρού καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη το τελευταίο δεκαήμερο θα είναι η μεγάλη αύξηση των επιπέδων του όζοντος στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Copernicus εκτιμούν ότι η αύξηση του όζοντος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανής στη νότιο Ευρώπη αλλά τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση στη δυτική και τη βόρειο Ευρώπη.

Σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία έχουν ήδη παρατηρηθεί επίπεδα του όζοντος στην ατμόσφαιρα (200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) τα οποία κινούνται στη σφαίρα των ανθυγιεινών ορίων.

Πιστεύεται ότι αυτά τα επίπεδα θα κάνουν σήμερα την εμφάνισή τους και στη δυτική και βόρεια Ευρώπη.

«Οι επιπτώσεις της μόλυνσης από τον όζον στην ανθρώπινη υγεία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη αφού αφορούν τόσο το αναπνευστικό όσο και καρδιαγγειακό σύστημα. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο βήχας, φλεγμονές στο λαιμό, πονοκέφαλοι και εμφάνιση άσθματος» αναφέρει ο Μαρκ Πάρινγκτον, στέλεχος του Copernicus.

Διαβάστε ακόμη:

Επιδότηση καυσίμων: Νέος γύρος αιτήσεων και πληρωμών για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και αγρότες

Πλειστηριασμοί: Ποια ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά χτυπούν αυτή τη βδομάδα (pics)

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή