Βουτιά 18% μέσα σε μια εβδομάδα κατέγραψε η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσμα κυρίως της ραγδαίας υποχώρησης της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς, που περιόρισε στο ελάχιστο την χρήση κλιματιστικών ενώ στους παράγοντες που συνέβαλαν στην πτώση θα πρέπει να προστεθούν, η μείωση της τουριστικής κίνησης αλλά και η καταστροφική κακοκαιρία Daniel που έβγαλε από την «πρίζα» μεγάλα τμήματα της Θεσσαλίας.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, το δίκτυο διανομής  και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας μάχη με την ορμητικότητα του νερού που «καταβρόχθιζε» κάθε είδους καλλιέργεια και υποδομή. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καλύψει ήδη  το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών στη μέση και τη χαμηλή τάση ενώ ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει την προσπάθεια για τη αποκατάσταση των Γραμμών Μεταφοράς 400 kV Λάρισας-Λάρυμνας και της Γραμμής Μεταφοράς 150 kV Δομοκού-Φαρσάλων.

Η σημαντική πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή των μονάδων ΑΠΕ που την περασμένη εβδομάδα κάλυψαν το 56% του ενεργειακού μείγματος με ημερήσια παραγωγή 73 GWh,, άσκησαν σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης πιέσεις προς τα κάτω στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.  Μάλιστα η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 509 GWh, σημειώνοντας ιστορικά υψηλή επίδοση. Αντίστοιχα το φυσικό αέριο συμμετείχε με 38% στο μείγμα καυσίμου με την εβδομαδιαία παραγωγή στις 345 GWh και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 7% στις 62 GWh. Τα μερίδια των καθαρών εισαγωγών και του λιγνίτη είχαν μηδενική συνεισφορά ενώ το εγχώριο σύστημα ήταν εξαγωγικό, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις -49.201 ΜWh.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού να  διαμορφωθεί στις 922 GWh (-18%) ενώ το ωριαίο φορτίο να μειωθεί κατά 1.162 MW. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν στις 1.080 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγές του ελληνικού συστήματος (158 GWh). Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 5.487 MW, με ελάχιστο και μέγιστο φορτίο συστήματος για την προηγούμενη εβδομάδα 3.785 MW και 7.626 MW αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ), αυτή σημείωσε σημαντική πτώση το περασμένο επταήμερο για τους λόγους που προαναφέραμε και διαμορφώθηκε στα €95.72/MWh, μειωμένη κατά 22.45% από την μέση ΤΕΑ των προηγούμενων ημερών, με τη μέγιστη και την ελάχιστη τιμή στα €183.61/MWh και στις €0.00/MWh αντίστοιχα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η μεγαλύτερη μέση τιμή ανά ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (6/9) φτάνοντας τα €105.96/MWh.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από €94/MWh έως €119/MWh, ενώ χθες (11/9) η διακύμανση των τιμών ηλεκτρισμού ήταν μεταξύ των €111/MWh και €179/MWh. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα παραμένει μία από τις υψηλότερες στη ΝΑ Ευρώπη και επανήλθε άνω των €100/MWh, αφού είχε υποχωρήσει κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο για 2 εβδομάδες εντός του περασμένου Αυγούστου.

To 52% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε τη χαμηλή τάση (περί τις 481 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 23% την μέση τάση (περί τις 211 GWh), το 15% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (περί τις 238 GWh), δηλ. στην ενεργοβόρα βιομηχανία, το 8% (περί τις 65 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

Διαβάστε ακόμη:

Μετρούν τις πληγές τους οι βιομηχανίες του Θεσσαλικού Κάμπου – Οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά

Ο ανασχηματισμός σε δόσεις, το γκάλοπ-έκπληξη προμηνύει μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τα… μαγειρέματα της Attica και οι προσφορές στην Αττική Οδό

Νέο «φιλέτο» προς αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας – Ελάχιστο μίσθωμα €1,3 εκατ. (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ