Το καλοκαίρι του 2023 αναμένεται να συνδεθεί με το ηλεκτρικό σύστημα το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225 MW της Lightsource bp στην Κοζάνη. Το Πάρκο δεν είναι ένας ενιαίος χώρος αλλά κατασκευάζεται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που εκτείνονται στις κοινότητες Μαυροδενδρίου, Καλαμιάς και Κοίλων Κοζάνης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα συνδέονται με ιδιόκτητο μετασχηματιστή ισχύος 500 MW και 400 KV που θα βρίσκεται ανάμεσα στην Καλαμιά και τα Κοίλα και σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου, Θανάση Ξένο, θα «έχει την δυνατότητα επέκτασης έως τα 1500 MW», προκειμένου να «κουμπώσουν» άλλα έργα της εταιρείας ή άλλων ενεργειακών εταιρειών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το έργο κατασκευάζει και αναπτύσσει η εταιρεία Kiefer, που αυτήν την στιγμή απασχολεί περί τους 220 εργαζόμενους, επιστημονικό προσωπικό και εργατοτεχνίτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία Lightsource bp, με την ολοκλήρωση του έργου οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται δεν θα ξεπερνούν τους 50, κυρίως στους τομείς της φύλαξης των εγκαταστάσεων και του καθαρισμού του πάρκου.

Η Lightsource bp δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση φωτοβολταϊκών έργων σε 18 χώρες του κόσμου, όπου 9 από αυτές βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 5,4 GW. Ο στόχος της εταιρείας που αφορά την Ελλάδα, εκτός από τα 225 MW της Κοζάνης, προβλέπει την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ άνω του 1 GW ενώ έως το 2025, ενώ φιλοδοξεί το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της να φτάσει συνολικά τα 25 GW.

Στη σημερινή εκδήλωση της εταιρείας, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας της ΕΕ («EUSEW») 26-30 Σεπτεμβρίου 2022, εκτός από τους δημοσιογραφους είχαν προσκληθεί και φοιτητικές ομάδες από τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Διαβάστε ακόμη

Ανησυχία στην ελληνική Ναυτιλία από τους τριγμούς της Credit Suisse

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει μαζί με τον πόλεμο

Καφές: Γιατί η ποικιλία arabica βρίσκεται σε κίνδυνο