Ο κλυδωνισμός της Credit Suisse της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας ξυπνάει μνήμες 2008 και έχει προκαλέσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο. Μετά την πτώση κατά 10% της τιμής της μετοχής της και την εκτίναξη των CDS σημειώθηκε κύμα αναλήψεων και από εφοπλιστές καθώς και από μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. H Credit Suisse έχει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται στην 10η θέση ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα που χρηματοδοτούν την παγκόσμια ναυτιλία. Είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός παίκτης στη ναυτιλία τόσο ως δανείστρια όσο και ως εταίρος αφού πολλές ναυτιλιακές κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω αυτής.

«Είναι ένας μεγάλος παραδοσιακός παίκτης στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία τόσο ως πάροχος δανείων όσο και ως εταίρος των εταιρειών» επεσήμανε στο newmoney ο τραπεζίτης Γιώργος Ξηραδάκης:

«Η εξέλιξη aυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση τις ναυτιλιακές εταιρείες και θυμίζει την κρίση προ εξαετίας της Deutche Βank η οποία τελικά διασώθηκε με τη βοήθεια και της γερμανικής κυβέρνησης. Αν επηρεαστεί η θέση της Credit Suisse στον παγκόσμιο τραπεζικό χάρτη, κάτι που απευχόμαστε, τότε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες θα αποχωρήσουν και θα αναζητήσουν άλλες τράπεζες. Θα είναι μία ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και για τις περιφερειακές ευρωπαϊκές να προσελκύσουν νέους πελάτες».

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στελέχη της ελβετικής τράπεζας προσπαθούσαν να καθησυχάσουν τους μεγάλους πελάτες και τους επενδυτές όσον αφορά τη ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της θέση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ούλριχ Κέρνερ προετοιμάζει σχέδιο εξόδου από την κρίση όμως οι κινήσεις του δεν έχουν πείσει τους επενδυτές.

Και χθες Δευτέρα, οι διεθνείς αγορές ήταν σε κατάσταση συναγερμού, καθώς επενδυτές και αναλυτές είδαν στην Credit Suisse τον κίνδυνο μιας νέας Lehman Brothers -δηλαδή μιας κατάρρευσης, η οποία θα μπορούσε να ανάψει το φιτίλι της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το τελευταίο διάστημα, η εμβληματική ελβετική τράπεζα βαδίζει πάνω σ’ ένα τεντωμένο και άκρως επικίνδυνο σκοινί, καθώς διάφορες φήμες κατέκλυσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Το κόστος ασφάλισης έναντι μιας πιθανής χρεοκοπίας, γνωστό και ως CDS, διευρύνθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η μετοχή κατέρριπτε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse, Ούλριχ Κέρνερ, επιχείρησε να διαβεβαιώσει μέσω ενός memo που διένειμε στους εργαζόμενους, ότι η -ιδρυθείσα το 1856- τράπεζα διαθέτει «ισχυρά κεφάλαια» και δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση απέφερε τελικά τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, καθώς το επίμαχο memo έφερε στη μνήμη όλων τις προσπάθειες καθησυχασμού των ανθρώπων της Lehman Brothers λίγο πριν το κραχ του 2008.

Διαβάστε ακόμη:

Adelco: Από τις φλόγες της Σμύρνης, στα χωράφια του Μοσχάτου και στις μεγάλες επενδύσεις (pics)

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Το φυσικό αέριο θα πάει στα 100 ευρώ/MWh

Deutsche Bank: Συνθήκες Lehman Brothers στις αγορές το γ’ τρίμηνο – Σε καλύτερη θέση το ελληνικό χρηματιστήριο