Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί ταχύτερα από τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού έως το 2050, σε αντίθεση με τις προβλέψεις ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kuwait Petroleum Corporation (ΚPC).

«Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά περίπου 25% από τώρα έως το 2050, αλλά η ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί ταχύτερα από αυτό», δήλωσε ο Σεΐχης Ναγουάφ αλ-Σαμπάχ κατά τη διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek by S&P Global απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η ζήτηση θα κορυφωθεί έως το 2030.

«Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας για τον παγκόσμιο πληθυσμό», όπως συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, 750 εκατομμύρια άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην υγιή προετοιμασία φαγητού.

«Αυτό θα πρέπει να αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «ο παγκόσμιος Νότος θα αποτελέσει μεγάλο μέρος της ενεργειακής ζήτησης στο μέλλον. Οι χώρες αυτές υποφέρουν πολλές φορές από κάτι που χαρακτηρίζεται ως ‘ενεργειακή φτώχεια’. Θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς τους πόρους με καθαρό και αποτελεσματικό τρόπο».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε τον Οκτώβριο ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο θα κορυφωθεί πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, καθώς οι τεχνολογίες καθαρής ενέργειας θα διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα. Η πρόβλεψη του ΙΕΑ αποτέλεσε σημείο διαφωνίας κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο συνέδριο CERAWeek αυτή την εβδομάδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, τόνισε τη Δευτέρα στο CERAWeek ότι οι προβλέψεις για την κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου αυτή τη δεκαετία αφορούν κυρίως τα δυτικά έθνη. Ωστόσο, πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το δυναμικό αύξησης της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι σημαντικό με την κατανάλωση πετρελαίου να κυμαίνεται μεταξύ 1 έως λίγο κάτω από 2 βαρέλια ανά άτομο ετησίως, όπως δήλωσε ο Νάσερ σύμφωνα με το CNBC. Αυτό συγκρίνεται με 9 βαρέλια ανά άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 βαρέλια ανά άτομο στις ΗΠΑ, όπως είπε.

«Η ενεργειακή μετάβαση θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες λαμβάνουν μόλις το 5% των επενδύσεων που στοχεύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», υπογράμμισε ο Νάσερ, προσθέτοντας πως «η τρέχουσα στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση αποτυγχάνει και χρειάζεται επανεκκίνηση. Πολλές εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι επί του παρόντος απλησίαστες για την πλειοψηφία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

«Ο κόσμος πρέπει να εγκαταλείψει τη ‘φαντασίωση’ της σταδιακής κατάργησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», επεσήμανε, καλώντας για επενδύσεις που αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικές παραδοχές για τους υδρογονάνθρακες.

Η Kuwait Petroleum Corporation σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2035 από τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που παράγει σήμερα, δήλωσε ο αλ-Σαμπάχ.

«Ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να φτάσουμε στα 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι επειδή βλέπουμε ότι η ζήτηση αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της ενεργειακής μετάβασης», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα παραμείνει κεντρικό μέρος του ενεργειακού μείγματος τις επόμενες δεκαετίες».

Διαβάστε ακόμη

Φόρος και ΦΠΑ σε συναλλαγές με κρυπτονομίσματα

Είναι ο Τζένσεν Χουάνγκ ο νέος Στιβ Τζομπς; (pics)

Το Ωδείο Αθηνών έγινε ένα από τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Αθήνας (pics + vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ