Ανεξόφλητα παραμένουν τα «γραμμάτια» της ΛΑΡΚΟ προ τη ΔΕΗ, την ώρα που το ΥΠΕΝ προσφέρει νέα οικονομική ανάσα συνολικού ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ στην ΛΑΡΚΟ.

Η βιομηχανία νικελίου, της οποίας οι δύο διαδοχικές διαγωνιστικές διαδικασίες για την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων βρίσκονται σε εξέλιξη, χρωστούσε σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της ΔΕΗ 363 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 από 353,3 εκατ. το 2019.

Οι οφειλές αυτές αν και καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από πρόβλεψη της ΔΕΗ, συνιστούν ένα γιγαντιαίο χρέος που αποτελεί μια μαύρη σελίδα για την επιχείρηση ηλεκτρισμού, η οποία κατέχει και το 11,4% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ.

Ένα χρόνο μετά την ένταξη της εταιρείας σε ειδικό καθεστώς  διαχείρισης, η ιδιωτικοποίηση -όπως άλλωστε αναμενόταν- αποδεικνύεται μια αργή διαδικασία που περιπλέκεται από το αυξημένο λειτουργικό κόστος, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τις παραγωγικές της δραστηριότητες.

Το κονδύλι των 35 εκ. ευρώ που δόθηκε με κυβερνητική απόφαση πέρσι, για την στήριξη της βιομηχανίας αποδείχτηκε λίγο και έχει ήδη εξαντληθεί. Εκφράζονται μάλιστα σοβαρές επιφυλάξεις αν θα είναι αρκετή η νέα ένεση ρευστότητας, ώστε να μην χρειαστεί και τρίτη επιχορήγηση για την Επιχείρηση, ειδικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι λευκός καπνός για τους δύο διαγωνισμούς δεν θα βγει νωρίτερα από τα τέλη του έτους.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια, η επιδότηση των 17 εκ. ευρώ δίνεται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και για την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να βρεθεί επενδυτής, το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να στηρίζει την λειτουργία της και να καταβάλλει τους μισθούς των εκατοντάδων εργαζομένων.

Στη β΄ φάση του διαγωνισμού για τη μίσθωση του μεταλλευτικού εργοστασίου, των μεταλλείων στη Λάρυμνα και στο Λούτσι και μεταλλευτικών δικαιωμάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, προκρίθηκαν και οι έξι ενδιαφερόμενοι επενδυτές δηλαδή η Commodity & Mining Insight Ireland, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, η Mytilineos S.A., η Solway Investment Group, η Tharisa και η Trafigura Group.

Να σημειωθεί πως για τη ΛΑΡKΟ διεξάγεται και δεύτερος διαγωνισμός από τον ειδικό διαχειριστή, που επίσης έχει προκρίνει και τα έξι επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν και αφορά τα μεταλλευτικά δικαιώματα των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και της Καστοριάς, τα αποθέματα μεταλλευμάτων, τα αγροτεμάχια αλλά και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.

Τα επενδυτικά σχήματα βρίσκονται στο στάδιο της υπογραφής των σχετικών Συμβάσεων Εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβουν τα τεύχη της Β’ φάσης των διαγωνισμών (υποβολή Δεσμευτικών Προσφορών) ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην εικονική αίθουσα τεκμηρίωσης (Virtual Data Room), όπου θα αναρτηθούν στοιχεία και άλλες πληροφορίες σχετικά με το κάθε περιουσιακό στοιχείο.