Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβληθεί στους συναρμόδιους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών η εισήγηση του ειδικού διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ που «τρέχει» τον διαγωνισμό για τα μεταλλεία της βιομηχανίας νικελίου. Η κυβέρνηση έχει 5 μέρες προθεσμία για να αποφανθεί επί της πρότασης του Εκκαθαριστή και να κλείσει την διαδικασία.

Έχουν περάσει δύο μήνες από την ανάδειξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings ως προτιμητέου επενδυτή στο διαγωνισμό για το εργοστάσιο της νικελοβιομηχανίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από το ΤΑΙΠΕΔ. Εκκρεμεί ωστόσο ο δεύτερος διαγωνισμός για τα μεταλλεία, στον οποίο υπέβαλλε προσφορά το ίδιο σχήμα μαζί με την Ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είχε από τον περασμένο Νοέμβριο καταθέσει υπόμνημα-ένσταση στον Ειδικό Διαχειριστή, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθεί η συμμετοχή των Ιρλανδών από το διαγωνισμό για δύο κυρίους λόγους. Ο ένας ήταν ότι είχε εκδοθεί εγγυητική από θυγατρική της εταιρείας και όχι την ίδια την συμμετέχουσα στο διαγωνισμό αλλά και για το ανεπαρκές business plan. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ειδικός Εκκαθαριστής κάνει αποδεκτή την παρέμβαση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την ανάδειξή της ως προτιμητέου επενδυτή.

Κατά ορισμένες πηγές, ο διαχειριστής εισηγείται στην κυβέρνηση τη βελτίωση του οικονομικού τιμήματος, λόγω χαμηλής οικονομικής προσφοράς κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει η πλευρά του επενδυτή. Όλα δείχνουν ότι τις επόμενες μέρες θα κλείσει και τυπικά η υπόθεση της Λάρκο με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να καταβάλλει για το εργοστάσιο της Λάρυμνα 5 εκ. ευρώ συν το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει για τα μεταλλεία.

Ωστόσο τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν έχουν τελειώσει. Παρά το γεγονός ότι ο στόχος είναι να ρίξει αυλαία στην πώληση της πολύπαθης βιομηχανίας, δεν είναι βέβαιο ότι ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ θα κλείσει πλην τις εκλογές. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες ώστε η σκυτάλη να περάσει στον ιδιώτη επενδυτή. Προτεραιότητα και μάλιστα άμεση είναι να εξευρεθούν από τον διαχειριστή τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και υποχρεώσεις της εταιρείας καθώς εντός των ημερών λήγουν οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους.

Συμπτωματικά αυτές τις μέρες συμπληρώνεται μία τριετία από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την πληγή της ΛΑΡΚΟ. Ήταν ο Γενάρης του 2020 όταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε ως υπουργός ΠΕΝ, την πώληση μέσω εκκαθάρισης της βιομηχανίας.

Από τότε χρειάστηκε να κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι για να γραφτεί ο επίλογος αυτού του διαγωνισμού. Εκείνο που μένει να αποσαφηνιστεί από τον νέο ιδιοκτήτη είναι τι θα κρατήσει από τη βιομηχανία, με πόσο κόσμο και με ποιο business plan θα χαράξει την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη

Τι κρύβεται πίσω από το ράλι του χρυσού – Η χώρα που αγόρασε μυστικά 100 τόνους μέσα σε λίγες ημέρες

Η θρυλική έρευνα των 7 χωρών που άρχισε το 1960 σε Κρήτη και Κέρκυρα – Αυτοί ήταν οι παγκόσμιοι νικητές της μακροβιότητας

Synest: Το θεματικό πάρκο, 2 ώρες από την Αθήνα, όπου σχηματίζονται ουρές επισκεπτών κάθε Σαββατοκύριακο