Ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, βάζει ως στόχο η Cero Generation, θυγατρική της αυστραλιανής επενδυτικής εταιρείας Macquarie.

H εταιρεία, η οποία εγκαταστάθηκε στην ελληνική αγορά πριν από 1,5 χρόνο σχεδιάζει αθόρυβα τους τελευταίους μήνες τη στρατηγική της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με έργα συνολικού ύψους 3 GW το επόμενο διάστημα στον τομέα της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, η Cero Generation παρουσίασε το πρώτο της έργο στην Ελλάδα, το οποίο κατασκευάζεται στην περιοχή της Δράμας και θα είναι συνολικής ισχύος 100 MW και προϋπολογισμού περί τα 72 εκατ. ευρώ.

To θετικό νέο για την αγορά των ΑΠΕ αλλά και για τους Έλληνες καταναλωτές είναι ότι το συμβόλαιο αυτό, είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό στην Ελλάδα που κατασκευάζεται έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω διμερούς συμβολαίου (PPA) 10ετούς διάρκειας με τον Ελβετικό κολοσσό της Axpo Solutions. Αυτό σημαίνει ανταγωνιστικότερες τιμές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ορόσημο για την ελληνική αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτήρισε το νέο έργο με την κωδική ονομασία Delfini, ο επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Η Τράπεζα Πειραιώς θα χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο ενισχύει το ήδη μεγάλο χαρτοφυλάκιο που διαθέτει στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο χρηματοδότη μονάδων ΑΠΕ στην Ελλάδα με συνολικές χρηματοδοτήσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% της εγχώριας αγοράς των πράσινων έργων.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε στόχος για την επόμενη διετία είναι να προσθέσει άλλο ένα 1 δισ. από τα οποία 500 εκατ. ευρώ είναι έσοδα που προέρχονται από τελευταίο πράσινο ομόλογο. Μάλιστα η επένδυση της Cero Generation, όπως είπε, εκτός από την πρωτιά σε επίπεδο PPA έχει ήδη αιτηθεί χρηματοδότησης με δάνειο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στα «αποκαλυπτήρια» του νέου Φ/Π παραβρέθηκαν και οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ΥΠΕΝ, τόνισε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι η λειτουργία μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 24 GW μέχρι το 2030, με αξιοποίηση και του εργαλείου των διμερών συμβολαίων, καθώς έτσι επιταχύνονται επενδύσεις που δεν περιμένουν τη συμμετοχή των έργων σε διαγωνισμούς ώστε να λάβουν κρατική ενίσχυση.

Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Σημείωσε επίσης ότι τα 100 MW θα παράγουν περίπου 150.000 μεγαβατώρες, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια 30.000 με 40.000 σπίτια και δίνοντας την δυνατότητα της προβλεψιμότητας των τιμών, κάτι που δεν προβλέπεται σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσελκύει το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών όπως είναι η Macquarie, λέγοντας ότι μπορεί να γίνει από εισαγωγέας, εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

Από αριστερά: Domenico De Luca, Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Solutions AG & μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου Axpo – Marta Martinez Queimadelos, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation – Britta MacIntosh, Senior Vice President της Ameresco στο Λονδίνο – Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς και ο Κωνσταντίνος Ζυγούρας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNEL Group

Η Cero Generation, μέλος του Green Investment Group (GIG) της Macquarie, αναπτύσσει διεθνώς χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ άνω των 8,9 GW, με στόχο τον διπλασιασμό τους μέσα στα επόμενα χρόνια. Τα στελέχη της εταιρείας υποστήριξαν την Τετάρτη πως η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης και κλίματος διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα στον τομέα των ΑΠΕ, τα οποία και αξιοποιεί, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Στη σημασία που έχουν πλέον οι ΑΠΕ, μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Axpo Solutions και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Axpo Group Domenico De Luca. Ο κ. De Luca υπενθύμισε πως ο ελβετικός όμιλος (ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από συμβατικές πηγές στην Ελβετία που επεκτείνεται συνεχώς στις ΑΠΕ) πραγματοποίησε τον τελευταίο καιρό σημαντικές εξαγορές στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη.

Νικόλαος Ταγαράς, Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

Το φωτοβολταϊκό πάρκο κατασκευάζεται από την κοινοπραξία της αμερικανικής Ameresco συμφερόντων του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία κ. Γιώργου Σακελλάρη με επικεφαλής στην Ελλάδα τον κ. Παναγιώτη Κόντη και της ελληνικής SUNEL.

Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται ήδη και για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Χιλή και εξετάζουν την επέκτασή της συνεργασίας σε άλλες αγορές τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SUNEL Κων/νος Ζυγουράς.

Διαβάστε ακόμη 

Η Wall Street αποφάσισε: Πιo πιθανά τα 10.000 δολάρια παρά τα 30.000 δολάρια για το bitcoin

Πληρωμές από την Παρασκευή και σε 2 δόσεις για το Power Pass 

Ο Πισπι-φιρφιρίκος, οι Ισραηλινοί στην Intracom Defense, το ομόλογο της Capital, ο Σαρκοζί με την Μπρούνι στην Αθήνα και ο πολυπράγμων κ. Σταθόπουλος