Η ελβετική νεοφυής επιχείρηση Climeworks η οποία ειδικεύεται σε τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα απευθείας από τον αέρα κατασκεύασε ένα εργοστάσιο σε νησί της Ισλανδίας για αυτό τον σκοπό.

Το εργοστάσιο που έχει ονομαστεί «Μαμούθ» θα μπορεί να δεσμεύει 36 χιλιάδες τόνους CO2 ετησίως.

Η εταιρεία έχει ήδη κατασκευάσει ένα τέτοιο εργοστάσιο και πάλι στην Ισλανδία που δεσμεύει έως 4.000 τόνους διοξειδίου άνθρακα τον χρόνο.

Στόχος της Climeworks είναι να δημιουργήσει εγκαταστάσεις που θα δεσμεύουν εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και ένα δισεκατομμύριο τόνους CO2 μέχρι το 2050.

Δεδομένου ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα παρήγαγε περισσότερους από 37 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2023 οι ποσότητες δέσμευσης από αυτά τα εργοστάσια ακόμη και στο πιο προωθημένο τους σενάριο δεν φαίνονται ικανές να δώσουν δραστική λύση στο πρόβλημα αλλά παρόλα αυτά είναι μια καλή αρχή και αν ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες ή/και κυβερνήσεις και δημιουργήσουν ανάλογες εγκαταστάσεις η ζημιά στο περιβάλλον και το κλίμα μπορεί να περιοριστεί αξιοσημείωτα.

Τα εργοστάσια της ClimeWorks αποτελούνται από μεγάλα κοντέινερ παρόμοια εξωτερικά με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα οποία χρησιμοποιούν υψηλής τεχνολογίας φίλτρα και ανεμιστήρες προκειμένου να εξαγάγουν διοξείδιο του άνθρακα.

Το διοξείδιο του άνθρακα αναμιγνύεται στη συνέχεια με νερό και διοχετεύεται βαθιά στο έδαφος όπου μετατρέπεται σιγά σιγά σε πέτρα. Αμφότερες οι τεχνολογίες τροφοδοτούνται από ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται από γειτονικά εργοστάσια γεωθερμίας. Να σημειωθεί ότι η πετρελαϊκή εταιρία των ΗΠΑ Occidental κατασκευάζει κοντά στις πετρελαιοπηγές της στο Τέξας μία εγκατάσταση που θα απορροφά περίπου ένα εκατομμύριο τόνους CO2 ετησίως.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο συνέδριο του ygeiamou: Υποχρέωση μας να διορθώσουμε βασικές αδυναμίες του συστήματος υγείας

Burberry: Η αδύναμη ζήτηση σε Κίνα και ΗΠΑ βούλιαξε τις πωλήσεις

Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ