Η απανθρακοποίηση αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή της Μυτιληναίος τα επόμενα χρόνια και θα στηρίξει και όλη την βιομηχανική παραγωγή προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευελιξία στην λειτουργία με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος.

Σε αυτό το σχεδιασμό, ο τομέας του φυσικού αερίου με την νέα υπερσύγχρονη μονάδα ισχύος 826 MW της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από το 2022, σε συνδυασμό με το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων στις ΑΠΕ, αποτελούν το κλειδί του ομίλου για  την ενεργειακή μετάβαση.

Σφραγίζουν δε το τέλος μιας εποχής και σηματοδοτούν την  απεξάρτηση από την ΔΕΗ, καθώς θα αντικαταστήσουν όπως ανακοινώθηκε την σύμβαση προμήθειας με την δημόσια επιχείρηση από το 2023, η οποία πέρασε από σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η Μυτιληναίος φαίνεται να επανέρχεται και στα προ Covid επενδυτικά της πλάνα για την επέκταση της αλουμίνας, με τον επικεφαλής του ομίλου Βαγγέλη Μυτιληναίο να δηλώνει χθες στην γενική συνέλευση των μετόχων ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την νέα μονάδα.

Για την επένδυση έχει ανατεθεί σε εξωτερικούς συμβούλους η  βασική µηχανολογική µελέτη, η οποία έχει προαναγγελθεί από το 2017. Το μέγεθος και η σημασία του έργου απαιτούν χρόνο για την προετοιμασία της μαζί με το γεγονός ότι η πανδημία πάγωσε τους σχεδιασμούς.

Ο επικεφαλής του ομίλου προέβλεψε χθες ότι το 2021 θα είναι η «βαριά» χρονιά του επενδυτικού προγράμματος και ταυτόχρονα,  αν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις η εταιρεία θα πετύχει βελτίωση των μεγεθών της σε σχέση με το 2020. «Θα τολμήσω να πω ότι τα επόμενα 2-3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση μεριδίων και την καινοτομία σε όλες δραστηριότητες σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του κόστους, θα αρχίσει το take off για την εταιρία και μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας και στην καθαρή κερδοφορία που το 2022 θα είναι διπλάσια από το 2020» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ

Ο κ. Μυτιληναίος ρωτήθηκε χθες από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές και για το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, το οποίο περιλαμβάνει ένα συνολικό πλάνο έργων σε διάφορα στάδια που φτάνει τα 4.000 MW. Όπως σημείωσε στην ελληνική αγορά από το χαρτοφυλάκιο των 1.480 MW της Εγνατίας, για τα 572 MW αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή  μέσα στο καλοκαίρι,  μέσα στα οποία είναι και τα 140 ΜW που κέρδισε στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ.

Στα αιολικά υπάρχουν έργα 300MW σε φάση λειτουργίας και κατασκευής και 100 ΜW βρίσκονται σε τελική επενδυτική απόφαση, η οποία αναμένεται έως τα τέλη του 2021. Επίσης 25 έργα αποθήκευσης για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις στην ΡΑΕ αλλά αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο που θα έρθει στην βουλή το Φθινόπωρο.

Στο πακέτο του εξωτερικού 507 MW βρίσκονται υπό κατασκευή εκ των οποίων 120 MW όπως ανακοινώθηκε πρόκειται να παραδοθούν άμεσα. Παράλληλα 444 MW αρχίζουν να κατασκευάζονται και μέχρι το τέλος του έτους επιπλέον 788 MW.

Πρόσφατα η Μυτιληναίος ανακοίνωσε συμφωνία για την κατασκευή-προμήθεια σύμβασης ύψους 80 εκατ. ευρώ με την Total- Eren για φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ουζμπεκιστάν ισχύος 131,35 MW. Χθες αναφέρθηκε στη γενική συνέλευση ότι η γαλλική εταιρεία ανήκει στους μεγάλους πελάτες της Μυτιληναίος και ότι είναι σε συζητήσεις και για άλλες συμβάσεις όπως είναι δύο έργα στην Ισπανία αλλά και έργα στην Αφρική.

Σχετικά με τις τιμές της τελευταίας δημοπρασίας της ΡΑΕ, ο επικεφαλής του ομίλου μίλησε για μεγάλη πτώση στα Φ/Β, η οποία δεν ακολουθήθηκε από τις τιμές των αιολικών. «Αρχίζει και υπάρχει διαφοροποίηση στο κόστος μεταξύ των τεχνολογιών. Ήταν αναμενόμενη η πτώση με βάση ότι συμβαίνει διεθνώς». Όπως δε σημείωσε, έχoυν ξεκινήσει να ακριβαίνουν και αρκετά στοιχεία του εξοπλισμού φωτοβολταϊκών και αυτό αναμένεται να ανακόψει την καθοδική τάση στις τιμές για το επόμενο διάστημα. Επίσης είπε ότι οι Κινέζοι για διάφορους λόγους έχουν πετύχει  να ολιγοπωλήσουν την αγορά παρά την παγκόσμια τάση για στροφή στις ΑΠΕ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το κόστος των ρύπων και το αλουμίνιο

Ο κ. Μυτιληναίος μίλησε και για τη μεγάλη επίπτωση που έχει η κούρσα των ρύπων στον όμιλο που από τις αρχές του χρόνου έχει οδηγήσει, όπως ανέφερε, σε μεγάλη αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής. Η μεγάλη αυτή άνοδος, είπε, θα μετακυλιστεί στα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και σε όλη την αγορά, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε  ότι το κόστος των ρύπων επηρεάζει σε πολλά μέτωπα την εταιρεία αλλά κυρίως στο κόστος αλουμινίου και στην ενέργεια που χρησιμοποιεί αλλά και στον τομέα  του φυσικού αερίου όπου και αυτός πληρώνει κόστος CO2 αν και σε μικρότερη κλίμακα.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στις πολιτικές της Ευρώπης, οι παραγωγοί να πληρώνουν φόρους ανάλογα με το C02 που «κουβαλάει» ένα προϊόν. «Αυτή την περίοδο διεξάγεται ένα φοβερό debate στην ΕΕ και στα κράτη μέλη για τον υπολογισμό του φόρου άνθρακα και οι τελικές προτάσεις θα ανακοινωθούν στα μέσα Ιουλίου». Όπως σημείωσε, είναι πολύ δύσκολο να πρέπει να υπολογίσεις ανάμεσα σε 150 χώρες σε όλο το πλανήτη πόσο CO2 περιέχουν τα προϊόντα τους και τι φόρο πρέπει να πληρώσουν.