Κλιματικό νόμο, χωροταξικό σχεδιασμό και περισσότερα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας με ξεκάθαρους κανόνες βάζει ως προμετωπίδα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής μεταξύ άλλων η κυβέρνηση. Οι παρατεταμένοι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού, η ξηρασία, οι πλημμύρες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν χτυπήσει την Μεσόγειο δείχνουν ότι η κρίση που βιώνει ο πλανήτης δεν είναι μακρινή.

Πλησιάζει όλο και πιο κοντά και το σοκ που προκαλεί στις κοινωνίες αλλά και στις κυβερνήσεις η επίθεση της φύσης είναι ισχυρό. Ένα τεράστιο περιβαλλοντικό κεφάλαιο εξαϋλώνεται, εκατοντάδες σπίτια γίνονται στάχτη και ανθρώπινες ζωές χάνονται από την ορμή των καταστροφών και τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν, από τον προσανατολισμό στην οικονομία μέχρι την εθνική ενεργειακή πολιτική και από την λειτουργία του κράτους μέχρι την καθημερινή συμπεριφορά των πολιτών» δήλωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις πυρκαγιές ο Πρωθυπουργός.

Η διάσκεψη των Αθηνών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ευάλωτη περιοχή της Μεσογείου αλλά και το ραντεβού που θα έχουν το Σεπτέμβριο στην Αθήνα, στη διάσκεψη MED 9, οι χώρες της Μεσογειακής λεκάνης για την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι να υπογραφεί η διακήρυξη των Αθηνών που θα βάζει το πλαίσιο για το πώς τα κράτη θα αντιμετωπίσουν τους μεγάλους κλιματικούς κινδύνους.

Όπως είπε μέσα στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα ψηφίσει τον πρώτο κλιματικό νόμο που θα υιοθετήσει τολμηρές προτάσεις για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης ενώ η επιλογή της απολιγνιτοποίησης αποτελεί όπως είπε μια δικαίωση για τον εθνικό προσανατολισμό προς την οικονομία του χαμηλού άνθρακα. Μαζί με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Οι φωτιές στην Αττική, την Βόρεια Εύβοια και την Πελοπόννησο σταδιακά σβήνουν όμως μαζί με τις καταστροφές έφεραν στο προσκήνιο και την συνομωσιολογία για τις ΑΠΕ. Ο Πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα χθες στην συζήτηση που έχει …φουντώσει στα καμένα και επανέλαβε ότι δεν μπορεί ο πλανήτης να κινηθεί στο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης και των μηδενικών εκπομπών δίχως ΑΠΕ. Οι ανεμογεννήτριες τόνισε δεν είναι εχθροί αλλά σύμμαχοι και πρόσθεσε ότι τα δάση δεν καίγονται για να φιλοξενήσουν ΑΠΕ όταν το θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει ανεμογεννήτριες μέσα σε δάση.

Οι καμένες εκτάσεις επισήμανε προστατεύονται από το Σύνταγμα και κηρύσσονται αναδασωτέες και σε αυτές τις πυρκαγιές έχει ληφθεί απόφαση ο χρόνος να συντμηθεί από 90 μέρες σε 30.

Προτεραιότητα ο χωροταξικός σχεδιασμός

Έδωσε όμως έμφαση και στον χωροταξικό σχεδιασμό, λέγοντας ότι είναι ανάγκη «να δούμε πού μπορούμε και πού πρέπει να χτίσουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, ποιο είναι οι κανόνες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πάντως ότι χρειάζεται να υπάρξει …μέτρο. Ενδεχομένως είπε κάποια μικρά νησιά να μην είναι κατάλληλα για τα έργα αιολικής ενέργειας όπως αντίστοιχα και κάποια ή ακόμη και όλα τα ψηλά βουνά μας, όμως και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Ένα νέο πεδίο είπε, είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θάλασσες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο έτσι ώστε αυτές να προσφέρουν στη χώρα.

Τομή η ένταξη της δασικής πολιτικής στο ΥΠΕΝ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε χθες για μια τεράστια οικολογική καταστροφή ωστόσο υπογράμμισε ότι τα δάση θα ξαναγεννηθούν. Στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε μεγάλη τομή την απόφαση να ενταχθεί όλη η δασική πολιτική στο ΥΠΕΝ κάτω από τη Γενική Διεύθυνση Δασών στην οποία θα περάσουν και οι αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων. Όπως αναφέρθηκε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα χαράσσει στο εξής την εθνική στρατηγική για τα δάση.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και για τους οικισμούς που έχουν φυτρώσει μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. «Δεν είναι ώρα να εξετάσουμε τι και πως αλλά να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος». Όπως είπε η συμβίωση δασικού και δομημένου περιβάλλοντος δημιουργεί προβλήματα για αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια ζώνη, πλάτους που θα ορίσουν οι ειδικοί επιστήμονες που δεν θα φυτεύονται πεύκα αλλά άλλα δέντρα βραδύκαυστα ή πλατύφυλλα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει να κόβονται πιο εύκολα λίγα δέντρα εφόσον έτσι μπορούμε να προστατεύσουμε τα πολλά.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι σημαντικό να μπορέσουν να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα προκειμένου στις περιοχές που κάηκαν δάση να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα αυτά έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλημμύρες. Μίλησε μάλιστα για τις προσπάθειες αναδάσωσης, όπου μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα θα  αναλάβουν συγκεκριμένες εκτάσεις και με γρήγορες μελέτες θα προχωρήσουν οι αναδασώσεις.