Η υπερπροσφορά για το φυσικό αέριο μετά από έναν χειμώνα θερμότερο του αναμενόμενου έχουν οδηγήσει τις  τιμές του να πέσουν κατακόρυφα.

Η πρόσφατη ακμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου αύξησε τις τιμές και τα κέρδη, ενισχύοντας ένα κύμα επενδύσεων στον τομέα. Αυτή τη στιγμή είναι υπό κατασκευή παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου αξίας άνω των 150 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, σηματοδοτώντας ένα “ρεκόρ ανάπτυξης”, ανέφερε η Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμά της. Για μια αγορά που σήμερα ανέρχεται σε πάνω από 400 εκατ. τόνους ετησίως, αυτό αντιπροσωπεύει μια “σημαντική αύξηση της προσφοράς”.

“Αναμένουμε ότι η υπερπροσφορά στην αγορά φυσικού αερίου θα φθάσει σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών τα επόμενα χρόνια”, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley για τα εμπορεύματα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σήμερα στα 1,83 δολάρια ανά MMBtu (βρετανικές θερμικές μονάδες), μειωμένες κατά περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.

Ένας χειμώνας θερμότερος του κανονικού έχει μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση και συνεπώς για φυσικό αέριο στις βασικές χώρες που καταναλώνουν LNG.

“Οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν πτωτική τάση λόγω των ήπιων κλιματικών συνθηκών του χειμώνα που επικράτησαν στις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Βόρεια Ασία”, δήλωσε στο CNBC ο Zhi Xin Chong, επικεφαλής της S&P Global για τις αναδυόμενες αγορές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ασία.

Τα επίπεδα αποθεμάτων που έχουν προκύψει, τα οποία είναι υψηλότερα του μέσου όρου, είχαν “σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές”, οι οποίες έχουν πτωτική τάση από τον Οκτώβριο, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, ανέφεραν τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ. Η Ευρώπη κατέγραψε τη δεύτερη θερμότερη χειμερινή θερμοκρασία στην ιστορία της. Ομοίως, η μέση θερμοκρασία της Ιαπωνίας τον φετινό χειμώνα ήταν επίσης κατά 1,27 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την κανονική για τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί.

Τι σημαίνει αυτό στην περίπτωση των διαφόρων χωρών;

“Οι χώρες της Ευρώπης θα επωφεληθούν σίγουρα περισσότερο από αυτές τις χαμηλές τιμές”, δήλωσε ο Chong.

Μετά τον περιορισμό των προμηθειών της Ρωσίας, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη επεκτάθηκαν στο 35% του συνολικού εφοδιασμού της με φυσικό αέριο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αγοράζεται σε τιμές spot. Ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες τιμές βοηθούν στη διατήρηση των εισαγωγών καυσίμων σε προσιτές τιμές.

Άλλοι βασικοί δικαιούχοι είναι η Ινδία και η Νοτιοανατολική Ασία, δήλωσε η Morgan Stanley.  Οι χαμηλότερες τιμές του LNG ωφελούν περισσότερο την Ινδία και την Ταϊλάνδη, καθώς το εισαγόμενο φυσικό αέριο αποτελεί το 30% έως 50% του ενεργειακού τους εφοδιασμού. Η ζήτηση φυσικού αερίου της Ινδίας συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ελαστικών, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα αγοράζουν περισσότερο καθώς οι τιμές πέφτουν.

Η Ταϊλάνδη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους καταναλωτές φυσικού αερίου ανά κεφάλαιο μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη

Νέα «παράθυρα» για όσους έχασαν ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία

Ρεύμα: Σταθερό το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο αυξήσεις αλλά και μειώσεις από  άλλους παρόχους

Οι (υπερβολικές) αυξήσεις μισθών βλάπτουν την εργασία και την αγοραστική δύναμη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ