Η κοινοπραξία πίσω από το έργο Nautical SUNRISE έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την ανάπτυξη της μεγαλύτερης υπεράκτιας πλωτής εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στον κόσμο.

Το έργο ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται με 6,8 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2023 με στόχο την έρευνα και ανάπτυξη σε υπεράκτια πλωτά ηλιακά συστήματα (OFS) και τα εξαρτήματά τους.

Τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να επιτρέψουν τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη συστημάτων OFS στο μέλλον, τόσο ως αυτόνομα συστήματα όσο και ως ενσωματωμένα σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στο πλαίσιο αυτού του αρχικού project κατασκευάζεται ένα υπεράκτιο πλωτό ηλιακό σύστημα ισχύος 5 MW χρησιμοποιώντας τη σπονδυλωτή λύση της ολλανδικής εταιρείας πλωτής ηλιακής ενέργειας SolarDuck.

Με την RWE να παρέχει την επένδυση για την εγκατάσταση το σύστημα σχεδιάζεται να ενσωματωθεί στο αιολικό πάρκο OranjeWind (Hollandse Kust West VII) του γερμανικού ομίλου στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ολλανδίας.

Πριν προχωρήσει στην υπεράκτια ανάπτυξη, η κοινοπραξία Nautical SUNRISE πρόκειται να πραγματοποιήσει λεπτομερή έρευνα και δοκιμές για να εγγυηθεί την αξιοπιστία, την ανθεκτικότητα, την ηλεκτρική σταθερότητα και την απόδοση των υπεράκτιων πλωτών ηλιακών συστημάτων.

Κοινοπραξία «πρωταθλητών»

Αυτό το έργο κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας μεγάλων ομίλων και φορέων στην κοινοπραξία, όπως: Dutch Marine Energy Center (DMEC), SolarDuck, RWE, Blunova – μια εταιρεία του Ομίλου Carlo Maresca, Bridon-Bekaert The Ropes Group, Deltares, Πανεπιστήμιο Hasselt (UHasselt), KU Leuven, Oxford PV, SINTEF Industry, SINTEF Ocean, The Catalonia Institute for Energy Research (IREC-CERCA), INESC TEC και WavEC Offshore Renewables.

Έτσι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαμορφωθεί μια λεπτομερής στρατηγική κλιμάκωσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την εκμετάλλευση ευκαιριών στην προώθηση εμπορικής κλίμακας υπεράκτιων ηλιακών συστημάτων.

Το έργο Nautical SUNRISE θα εξετάσει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των OFS, δηλαδή θα αξιολογήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την κυκλικότητα και τη βιωσιμότητα του πλήρους κύκλου ζωής των υπεράκτιων πλωτών ηλιακών συστημάτων.

Αυτή η αξιολόγηση θα εκτείνεται πέρα από το έργο επίδειξης, σε έργα κλίμακας GW, διασφαλίζοντας την πλήρη κατανόηση των οικολογικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συντονίζουμε το έργο Nautical SUNRISE ως μία από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε σημαντικά κενά γνώσης σχετικά με τον σχεδιασμό και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπεράκτιας ηλιακής ενέργειας, αλλά μαζί με την RWE και την κοινοπραξία OranjeWind, μπορούμε να το κάνουμε σε πλήρη ευθυγράμμιση και ενοποίηση με ένα εμπορικής κλίμακας υπεράκτιο αιολικό πάρκο» δήλωσε ο CTO της DMEC Simon Stark.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Τα μηνύματα από την πρώτη ημέρα του placement – Η μεγάλη υπερκάλυψη και η «δίψα» για ελληνικά assets

ΙΧ: «Πάσχα στο χωριό» (και εκλογές) με πινακίδες και τέλη με τον μήνα

«Hydra’s Art Residencies»: Η περιπέτεια μιας στρατηγικής επένδυσης και το νέο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ