Το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, το γνωστό σε όλους Ο.Α.Κ.Α., έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ειδικότερα, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η τροποποίηση της ΑΕΠΟ του Ο.Α.Κ.Α. (από τον Νοέμβριο του 2011) για το έργο «Εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, εγκαταστημένης ισχύος 1.061 kWe».

Συγκεκριμένα στο σχετικό εδάφιο «Είδος και μέγεθος δραστηριότητας» της ΑΕΠΟ προστίθεται ότι «στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ περιλαμβάνεται σύστημα τριπαραγωγής και ειδικότερα μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με καύσιμο φυσικό αέριο, εγκατεστημένης ονομαστικής ηλεκτρικής ισχύος 1.061 kWe και ονομαστικής θερμικής ισχύος 1.290 kWth και ψύκτης απορρόφησης ισχύος 1.000 kWc» .

Η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα αποτελείται από εμβολοφόρο μηχανή εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ), στην άτρακτο της οποίας θα είναι συνδεδεμένη ηλεκτρική γεννήτρια. Το νερό ψύξης και τα καυσαέρια της ΜΕΚ θα οδηγούνται σε εναλλάκτες θερμότητας, για την παραγωγή ατμού και ζεστού νερού.

Προβλέπεται ακόμη ότι η μονάδα ΣΗΘΥΑ θα συνδεθεί στα υφιστάμενα δίκτυα διανομής θερμότητας των εγκαταστάσεων και θα έχει ηλεκτρικό βαθμό απόδοσης 40,2% και θερμικό βαθμό απόδοσης 50.1%. Ο συνολικός βαθμός απόδοσης θα ανέρχεται σε 90,3%.

Περαιτέρω προστίθενται και οι προβλεπόμενοι για τέτοια έργα όροι, όπως μέτρα αντιρρύπανσης ή γενικότερα αντιμετώπισης της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που επιβάλλεται να κατασκευαστούν ή να ληφθούν, η παρακολούθηση αερίων εκπομπών ανά τριετία (να καταγράφονται οι συγκεντρώσεις ΝΟx, CO, το περιεχόμενο Ο2, η θερμοκρασία, η πίεση, η υγρασία και η παροχή των εκπεμπόμενων καυσαερίων από το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος).

Η απόφαση του ΥΠΕΝ ισχύει μέχρι 31.12.2026, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει επέλθει εν τω μεταξύ μεταβολή των δεδομένων, βάσει των οποίων εκδόθηκε.

40+1 χρόνια ιστορίας

Ασφαλώς με τη μονάδα ΣΗΘΥΑ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πλούσια διαδρομή του Ο.Α.Κ.Α, που πήρε το όνομά του από τον νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896 Σπύρο Λούη, και μετράει ήδη 41 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία και τον αθλητισμό.

Ο θεμέλιος λίθος του Ο.Α.Κ.Α. που αναπτύσσεται σε έκταση 1.000 στρεμμάτων στο Μαρούσι, μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 1982, ημέρα έναρξης του 13ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ΕΠΑ 82, έγιναν και τα εγκαίνια του από τον ίδιο και τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου.

Κατασκευάστρια εταιρεία ήταν η γερμανική Weidleplan με υπεύθυνους αρχιτέκτονες τους H. Stalhout, Fr Herre και Δημ Ανδρικόπουλο, ενώ ξεχωριστό στίγμα έδωσε η ανάπλαση-παρέμβαση με τη σφραγίδα του Santiago Kalatrava.

Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο (εγκαινιάστηκε το 1991), το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου (1991), το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών (1995), το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης (2004) καθώς και όλες οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη

«Με φόρα» έρχεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας – Ποδαρικό με το «δεξί» το 2023, τι ακολουθεί

Η Ζωή-Τζόαν Μπαέζ και ο ΣΥΡΙΖΑ, οι στραβές του ΤΑΙΠΕΔ και η Αττική Οδός, ο εμφύλιος NN και Metlife και ο Αστέρας αποκτά delivery

ΛΟΑΤΚΙ τουρισμός: Ελληνικοί προορισμοί διεκδικούν μερίδιο της ισχυρής νέας τάσης (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ