Ενέργεια & Περιβάλλον

Ο ανοικτός πόλεμος για τον ΔΕΣΦΑ και οι προειδοποιήσεις των θεσμών

  • Ελένη Στεργίου


Σε οριακό σημείο βρίσκεται η συμφωνία ΔΕΣΦΑ με Socar - Οι θεσμοί πιέζουν το Μέγαρο Μαξίμου να παρέμβει στη διένεξη των Αζέρων με τον Π. Σκουρλέτη και απειλούν με μπλοκάρισμα των ενεργειακών θεμάτων στην αξιολόγηση - Τα μηνύματα των Ιταλών της SNAM και οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα 

Της Ελένης Στεργίου

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η συμφωνία ΔΕΣΦΑ – Socar, με τους δανειστές να ζητούν ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αζέροι έχουν τόσο μεγάλο εκνευρισμό που ζητούν συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό, καθώς οι διάφορες με τον υπουργό Ενέργειας Πανο Σκουρλέτη είναι αγεφύρωτες, κάτι που ανέδειξαν και οι Ιταλοί επενδυτές που βρέθηκαν στην Αθηνα χθες.

Η ιταλική εταιρεία SNAM επανέλαβε στον υπουργό την θέση τους ότι έχουν υπογράψει ένα προσύμφωνο με τη SOCAR για την εξαγορά ποσοστού μεταξύ 17% και 25% στο ΔΕΣΦΑ. Οι Ιταλοί εμφανίστηκαν διστακτικοί στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απόκτηση μειοψηφικού πακέτου στο ΔΕΣΦΑ χωρίς να συμμετέχει μετοχικά στο σχήμα και η εταιρεία Socar και το αδιέξοδο στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου -που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του υπουργείου Ενέργειας -συνεχίζεται.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ, ωστόσο πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου επιβεβαιώνουν οτι θα αναλάβουν την υπόθεση, μετα το σημείο που έφτασε τις διαπραγματεύσεις ο κ. Σκουρλετης, φέρνοντας τον Αζέρο επενδυτή λίγο πριν την αποχώρηση. “Λαμβάνοντας υπόψη τις μη εποικοδομητικές τοποθετήσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, το Αζερμπαϊτζάν επιμένει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και ελπίζει ότι η συνάντηση θα γίνει. Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται μόνο για μία απάντηση: Ενδιαφέρεται η Ελληνική κυβέρνηση να δει την Socar ως μεγάλο επενδυτή στην οικονομία της; Η Socar ενδιαφέρεται για την ιδιωτικοποίηση, όμως τα μη εποικοδομητικά βήματα από κάποια πρόσωπα έχουν διαφοροποιήσει τις συνθήκες. Επομένως τα assets του ΔΕΣΦΑ έχουν μειωθεί. Θέλουμε υψηλού επιπέδου συζητήσεις για αυτές τις αλλαγές” αναφέρει το πρακτορείο News.az επικαλούμενο πηγές από την πλευρά των Αζέρων.

Εμπλοκή στα ενεργειακά με την τρόικα

Πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι υπάρχει εμπλοκή στο κομμάτι των ενεργειακών παραδοτέων της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου και αναμένεται να κλείσουν ως τη Δευτέρα, καθυστερώντας όλη τη αξιολόγηση. Φυσικά, η υπόθεση του μελλοντικού ναυαγίου αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ παίζει σημαντικό ρόλο και υπάρχει η εκτίμηση οτι η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σχετίζεται με τον χειρισμό του υπουργείου.

Ενδεικτική η πρώτη τοποθέτηση επί των πρόσφατων εξελίξεων απο τους Αζέρους, όπου σύμφωνα με το πρακτορείο News.az η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν έχει στείλει επίσημο αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση και επιμένει να συναντηθεί με τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Το Αζερμπαϊτζάν σκοπεύει να συζητήσει τις δυσκολίες στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Αζέρων σχεδιάζεται να είναι ο πρόεδρος της Socar Rovnag Abdullayev.

Οι εκκρεμότητες στα ενεργειακά φαίνεται ότι είναι τεχνικού χαρακτήρα και εστιάζουν στα εξής: στην αγορά του φυσικού αερίου όπου υπάρχει απαίτηση για αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων που διατίθενται σε προμηθευτές και μεγάλους πελάτες από τη ΔΕΠΑ και στο ειδικό τέλος υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Σχετικά με το τέλος η ελληνική πρέπει προχωρήσει σε μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού και δεύτερον για καθορισμό των χρεώσεων ανά κατηγορία καταναλωτή.