Ο ερχόμενος χειμώνας θα αποδειχθεί δύσκολος για την Ευρώπη. Χωρίς την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου, οι ελλείψεις θα αυξηθούν, οδηγώντας σε παράλληλη αύξηση των τιμών των λογαριασμών θέρμανσης και ρεύματος, ενώ τα νοικοκυριά είναι αυτά που θα κληθούν να επωμιστούν το βάρος της ενεργειακής κρίσης. Στη Βρετανία, ένα στα τρία νοικοκυριά αναμένεται να ωθηθεί σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας φέτος.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Statista και της αναλυτή Άννα Φλεκ, ακόμα και πριν τη δημιουργία της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, η παροχή θέρμανσης σε πολλά νοικοκυριά της Ευρώπης δεν ήταν κάτι το δεδομένο. Το 2021, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 7% του πληθυσμού δεν είχε πρόσβαση σε επαρκή θέρμανση.

Βασισμένο σε δεδομένα της Eurostat, το γράφημα της Statista υποδεικνύει πως η χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα θέρμανσης στην Ε.Ε. ήταν η Βουλγαρία, όπου το 23,7% των πολιτών δεν είχαν επαρκή πρόσβαση. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Λιθουανία με ποσοστό 22,5% και η Κύπρος με 19,4%, ενώ η Ελλάδα κυμάνθηκε στο 17,5%.

Στις τελευταίες – και καλύτερες- θέσεις της ευρωπαϊκής επικράτειας βρέθηκαν η Ελβετία με 0,2% και η Νορβηγία με 0,8%. Σημειωτέον πως οι χώρες της νότιας Ευρώπης είχαν γενικά χειρότερα ποσοστά από αυτές της βόρειας, υποδεικνύοντας το χάσμα του πλούτου μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών περιοχών. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμάνθηκε στο 6,9%, ενώ τα δεδομένα αυτά αναμένεται να κυμανθούν σε πολύ χειρότερα επίπεδα το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ζούκερμπεργκ «έπαθε» Μασκ – Μαζικές απολύσεις και στη Meta

Νταν Πένια: Ο «συμβουλάτορας» των κροίσων που έφτιαξε μια περιουσία 50 δισ. δολαρίων

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις καλύτερες προοπτικές στο real estate για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Αθήνα