Νέες επενδύσεις ύψους άνω των 250 δισ. δολ. αναμένονται φέτος στον τομέα της υπεράκτιας βιομηχανίας που περιλαμβάνει τόσο τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όσο και τα offshore έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών αναλυτών βλέπουν πως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα υπεράκτια έργα θα ξεπεράσουν τον περσινό πήχη των 250 δις δολ., εκ των οποίων η υπεράκτια αιολική και η πλωτή ηλιακή ενέργεια θα συνεισφέρουν σχεδόν το 19% αυτού του ποσού, καθώς και οι δύο τεχνολογίες ΑΠΕ βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Και τούτο παρά τις ισχυρές «αναταράξεις» που έχουν φέρει ιδιαίτερα στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών οι πληθωριστικές πιέσεις και η εκτόξευση του επενδυτικού κόστους λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών και όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας. Γεγονός που οδήγησε μάλιστα ακόμη και κολοσσούς όπως ο δανέζικος όμιλος Orsted να εγκαταλείψει πολλά έργα που είχαν «κλειδωμένες» τιμές υπό ομαλότερες συνθήκες στην αγορά.

Οι αναλυτές ωστόσο θεωρούν ότι οι αναφορές για κατάρρευση της υπεράκτιας αιολικής βιομηχανίας είναι σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές, καθώς για φέτος έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες σε σχέση με το 2023. Μάλιστα, αναμένεται ότι το 2024 θα είναι το πρώτο έτος που θα δούμε ανεμογεννήτριες που υπερβαίνουν τα 12 MW μεμονωμένης παραγωγικής ικανότητας.

Η Rystad Energy εκτιμά ότι 280 ανεμογεννήτριες 12-14 MW θα εγκατασταθούν φέτος, έναντι ελάχιστων πέρυσι. Ως εκ τούτου, η φετινή χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο αλλά και δοκιμασία στην αναδυόμενη τάση προς όλο και μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, οι οποίες συνοδεύονται επίσης από αυξημένο κόστος εγκατάστασης και συντήρησης που αντισταθμίζεται από καλύτερη και υψηλότερη απόδοση.

Ενώ το μερίδιο αυτών των μεγαλύτερων μοντέλων πρόκειται να αυξηθεί, οι μικρότερες ανεμογεννήτριες των 4-8 MW αναμένεται επίσης να φτάσουν τις 543 μονάδες φέτος από 450 το 2023.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Η «μερίδα του λέοντος», ωστόσο εξακολουθεί να ανήκει στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος των νέων επενδύσεων της υπεράκτιας βιομηχανίας. Το κυριότερο μέρος των δαπανών θα αφορά την έναρξη εργασιών σε νέα πεδία εκμετάλλευσης, -σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ κ.α.-,με τα πλοία αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) να κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) για το 2024.

Επίσης, η ExxonMobil αναμένεται να προχωρήσει το έργο Tilapia στη Γουιάνα φέτος με μια ακόμη ανάπτυξη jumbo FPSO και σχετικές παραγγελίες υποθαλάσσιου εξοπλισμού. Σε περιφερειακό επίπεδο, η Ασία θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη αγορά για υπεράκτιες επενδύσεις με επικεφαλής την Κίνα, ενώ η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο οδηγούν την κούρσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Διαβάστε ακόμη:

Hi-Tech έλεγχοι της εφορίας: Mε φορητές κάμερες, τάμπλετ και σκάνερ βγαίνουν περιπολία οι ελεγκτές

Ένα στα πέντε αποδημητικά είδη κινδυνεύει με εξαφάνιση

Αγρότες: Κατεβαίνουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα για το συλλαλητήριο της Τρίτης

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ