Το ράλι κατά 61% στις τιμές του φυσικού αερίου μετά την ρωσική εισβολή αποτυπώνουν οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου στο Ολλανδικό hub που αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 143,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 72 έως 80 ευρώ που ήταν τις προηγούμενες μέρες.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφει την ίδια ώρα η τιμή της χονδρεμπορικής για αύριο, με την Ελλάδα να βρίσκεται ξανά στην λίστα με την ακριβή ενέργεια στα 235,50 ευρώ/MW, σημειώνοντας αύξηση 56,8%.

Άνοδος που δικαιολογεί η μεγάλη συμμετοχή κατά 44,50% στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν σχεδόν το 25% και κάτω από 6% ο λιγνίτης. Τον δρόμο της ενεργειακής ακρίβειας ακολουθούν η Ιταλία με 284 ευρώ/MW, η Γαλλία με 245 ευρώ / ΜW, το Βέλγιο με 242 ευρώ/MW η Ισπανία και η Πορτογαλία με 240,13 ευρώ/MW.

Η έκρηξη τιμών ενισχύει την ανάγκη για συνέχιση των επιδοτήσεων στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης.

Οι ρωσικές επιδρομές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα να συγκαλεί αύριο το πρωί έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων παρουσία της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ με στόχο να αξιολογηθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παράλληλα με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εστάλη επιστολή στην Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili που κοινοποιήθηκε και στην Επίτροπο Ενέργειας, Kadri Simson, την οποία συνυπογράφουν οι Υπουργοί Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil – Daniel Popescu.

Ο Έλληνας Υπουργός ζητά να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισημαίνει, η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών.

Η επιστολή εστάλη στη Γαλλίδα Υπουργό, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου 2022 την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες.

Διαβάστε ακόμα:

HSBC: Τι προβλέπει για μετοχές, επιτόκια, πετρέλαιο, ενέργεια μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Ρωσικό σφυροκόπημα και στη Wall Street: Απώλειες 800 μονάδων για τον Dow, σε bear market o Nasdaq

Σκάνδαλο εξαπάτησης μικροεπενδυτών μέσω call centers «σκιά» πάνω από το φιάσκο της …Rocket